עריכת וידאו היא מלאכת בנייתו של סרט והרכבתו מתוך חומרי בגלם במצולמים. נדירים מאוד המקרים בהם סרט כלשהו אינו נערך לצפייה; כידוע, סרטים מצולמים לא לפי סדר העלילה, במספר זוויות ומצלמות ובמספר נסיונות ("טייקים") רב לכל סצנה, מהם יש לבחור את המועדפים לתוצר הסופי. בנוסף, חלקים בסרט אינם מצולמים הלכה למעשה, אלא נוספים לו מאוחר יותר, כמו אפקטים מיוחדים.
עבודת עריכה מאומצת ומורכבת נדרשת גם בז'אנר הריאליטי, אשר צילומיו מתעדים התרחשות מתמשכת ורציפה, ויש לערוך את שעות הצילום הרבות והמשעממות ולרכז אותן ליחידה קצרה, דינמית, מסכמת ומעניינת. בוגרי קורס בתחום נדרשים לא רק לתוצרים מורכבים שכאלו, אפילו בצילומי סרט חתונה משתתפים כיום מספר צלמים, אשר התוצרים הגולמיים שצילמו ארוכים וגדושים, ואפילו בתיעוד פשוט כגון זה נדרשת פעולת עריכה מקצועית כדי לייצר סרט בר-צפייה ומהנה (יחסית!)
מערכות העריכה השתנו מאוד במשך השנים; מהחיתוך וההדבקה הפיזיים של פילם, דרך שימוש בנגני ומקליטי וידאו (
cut to cut
) שפגמו באיכות התמונה ושימשו בשל כך בעיקר עבור שידורי טלויזיה בימים שקדמו לשידור ברזולוציה גבוהה, ועד ימינו, כאשר החומרים נדגמים דיגיטלית למחשב, והעריכה מתבצעת באותם קבצי מחשב על הכונן הקשיח תוך שמירת איכותם הטכנית הגולמית, ולעתים אפילו שיפורה והעשרתה באמצעים דיגיטליים ייעודיים.
מלאכת העריכה מתבצעת באמצעות תוכנות ייעודיות רבות. החל מ-
Windows Moviemaker
המוטמעת במערכת ההפעלה של מיקרוסופט, דרך
Media Composer, Avid Xpress Pro, Final Cut Pro
, ואדובי פרמייר, לה שמור כיום מעמד הבכורה ברוב המערכות המקצועיות. העבודה על תוכנות אלו מאפשרת אינטגרציה בין התוצרים הויזואליים לתוספות של סאונד, פתיחים, כותרות, וכל מניפולציה אחרת שמבקש הבמאי להעשיר בה את הסרט. כאשר מושלמת הגרסה הסופית לאחר העריכה והתוספות, מתקבלת הגרסה הסופית, אשר משווקת ומוקרנת בבתי הקולנוע, מדיה לצפייה ביתית, טלויזיה, אינטרנט או כל אפיק הפצה אחר.
למי זה מתאים
הזמינות הרבה של צילומי וידאו בעידן הטלפונים החכמים מאפשר למעשה כמעט לכל אחד ובכל רגע נתון לייצר סרטונים באיכות
HD
, ואתרים כמו יוטיוב משמשים כפלטפורמה זמינה ומזמינה להפיץ אותם. חיבור אותם כלי הפקה והפצה לזמינות הרבה של תוכנות העריכה הופכת את המשימה לנדרשת גם כאשר מדובר בסרטונים ביתיים קצרים ונטולי משמעות מסחרית. בדרך זו הפכה עריכת הוידאו לכלי המסייע גם למשתמשי אינטרנט שאינם אנשי מקצוע, אלא רק מבקשים לשפר את הסרטונים הביתיים אותם יצרו.
כפי שהוסבר, ניתן ללמוד קורס עריכת וידאו ברמות שונות של רצינות והתעמקות. בקטגוריה זו תוכלו למצוא מגוון רחב של קורסים בתחום, כל אחד מהם מיועד לרכישת כלי זה ברמה אחרת של ידע ומיומנות. ניתן למצוא ביניהן החל מהכשרה מקצועית מקיפה, שתאפשר בסיומה לערוך סרט עלילתי גדוש ומלא עושר ויזואלי, ועד מסלולים קצרים להקניית כלי עריכה בסיסיים בתוכנה כזו או אחרת, שבסיומם ידעו המשתתפים לערוך סרטונים ביתיים קצרים ופשוטים. אין תקן אחיד להכשרה מקצועית זו, ונקודות היעד הסופיות של כל מסלול הן שונות. על כן מומלץ מאוד למי שמתעניין בלימודים אלו לקרוא בעיון את המידע לגבי כל קורס שמוצע, כדי לבחון האם הוא תואם לדרישות אותן הוא מבקש לעצמו.
מה לומדים בקורס
הקורסים מתפרסים על פני כמה וכמה כלי עבודה אינטגרליים זה לזה, המשלימים יחד את סל המיומנות של עורך מקצועי. בקורס מקיף וטיפוסי נלמדים לרוב נושאים כמו מונחי יסוד בעריכה, הכרות עם מבני וממשקי התוכנות, איכויות ורזולוציות, יבוא ודגימה של חומרי גלם ממקורות ופורמטים שונים כמו תמונות סטילס או חומרי ארכיון קודמים, ועבודה עם אותם חומרי גלם. הדבר כרוך בעבודה עם תוכנות נוספות, על כן נלמדת ההשקה ביניהן והתפעול הבסיסי, ייצוא וייבוא של חומרים מתוכן ואליהן, והתאמת הפורמטים זה לזה.
עוד בין הנושאים הנלמדים הם סאונד בעריכה: מקצב, עבודה עם ערוצים מקבילים ושילובם עם הוידאו, סוגי מעברים, שימוש בכלי הכותרות על גבי הסרט, כולל אנימציה שלהן, הוספת כתוביות, אפקטים ויזואליים ומעברונים, שילוב מספר ערוצי וידאו, תיקוני צבע, ערוצי אלפא וכרומה קיי, כלי אנימציה בסיסיים, הקפאת, ייצוב ועריכת תמונה, ייצוא ורינדור הסרט הסופי ובניית תפריטים לפורמט
DVD
. מול כל המכלול הזה, מוצעים גם קורסים קצרים וממוקדים יותר, אשר בהם נרכשות חלק מאותן יכולות באופן תכליתי יותר.
קורס עריכת וידאו ניתן למצוא במקומות רבים מאוד בארץ, נזכיר חלק מהם: ירושלים, חיפה, תל אביב, רמת גן, הרצליה, ראשון לציון, באר שבע, עכו, כפר סבא ועוד.