פחד הוא רגש קמאי אשר התפתח בנו על מנת שנדע להזהר מסכנות כגון אש, נפילה או חיות טורפות, אך גם לפחד יש חסרונות ומלבד הסכנות הפיזיות הוא מקיף גם "סכנות" ערטילאיות יותר אשר חלקן מדומיינות (שדים, רוחות) וחלקן לא רציונליות (פחד מחושך). עלינו לזכור כי כל פחד כזה משפיע גם על העובר הנובט בתוכנו ועל התפתחותו הן לפני הלידה והן אחריה.
מרגע החיבור בין הזרע לביצית, קולט העובר את חוויותיה של אימו בין אם מדובר בלימודים, עבודה או אפילו יחסי המין שהיא מקיימת עם בן זוגה במהלך ההריון. חוויות אלה כוללות צחוק, בכי, אכילה, שתייה וגם את כל טווח הרגשות השונים כגון שמחה, עצב, אהבה, שנאה וגם פחד. העובר סופג את כל אלה באמצעות ההורמונים שמפרישה האם, והורמונים אלה מעצבים את אישיותו, אהבותיו וגם את פחדיו. כך לדוגמה אישה הרה אשר תלך לחווה בה ותפחד מהסוסים בה, תעביר את הפחד הזה לעובר. יתכן אמנם שבמהלך חייו יתגבר הילד על הפחד מסוסים אך חוויה זו תלווה אותו למרות שהוא לא חווה אותה בעצמו.
פחד נוסף אוסף העובר בתהליך הלידה עצמו. הלידה הינה אירוע טראומטי הן עבורו והן עבור האם, אך בעוד שהאם אינה מרגישה את פחדיו של העובר, העובר עצמו חש את פחדיה של האם וככל שהיא חוששת יותר ומגיעה אל תהליך הלידה לא מוכנה ולא בטוחה, כך הטראומה של הילד תהיה גדולה יותר. לעומת זאת, כאשר האם מגיעה אל הלידה ללא פחדים, אם בשל ההכנה ללידה ואם בשל כך שעברה כבר מספר לידות, העובר אינו חווה את הטראומה של האם והוא או היא רגועים הרבה יותר לקראת הלידה ובלידה עצמה, כך שעוברת עליהם לידה קלה הרבה יותר. דומה לאם העולה עם ילדה לרכבת הרים בפעם הראשונה. אם האם היסטרית, הרי שגם הילד יהיה היסטרי והחוויה תצרב במוחו כטראומה, אך אם האם מתייחסת לרכבת ההרים כאל שעשוע, הרי שהילד יהיה רגוע יותר והחוויה תצרב במוחו כחיובית. יתרה מכך, מחקרים מראים כי נשים הפוחדות מהלידה נמצאות בסיכון גבוה יותר ללידה עם סיבוכים שונים מאשר נשים אשר מגיעות כשהן מוכנות לתהליך.
היום כשבידינו כלים רבים לפתוח, לחקור פנימה ולהתבונן בפחדים הללו, יש באפשרותנו להיות מודעים למימושם בחיינו ולטפל בהם. לצערנו, אנו גדלים בתרבות המושתתת על פחד, אך ביכולתנו לשבור את מעגל הפחדים המעביר פחדים מדור לדור ולמנוע מילדינו את החיים בצל הפחד. עלינו לדעת לשחרר את הפחדים, כך לדוגמה אישה צעירה שנכנסה להריון תיגש לרופא לבדיקות ראשונות. לאחר ביצוע הבדיקות, יהיו אמהות שיסתובבו עם חששות ופחדים עד לקבלת תוצאותיהן וכך יעבירו את הפחדים לעובר. לעומת זאת, אמהות אחרות יבינו כי מדובר בבדיקות בלבד וכי אין סיבה להכנס ללחץ ובכך תעניק לילדה תחושת מוגנות ורוגע.
בזמן ההיריון והלידה
, מתעוררות אצל נשים מחשבות רבות על תקינות העובר, בריאות גופן, השינוי באורך החיים לאחר הלידה, השינויים החלים בגופן וכמובן גם שאלות על הזוגיות והמיניות בזמן ההריון ולאחריו. שאלות אלה הן מאוד טבעיות ורצוי לשאול אותן אך אסור להפוך אותן למהות הכל, לתת להן לנהל לכן את החיים ולאפשר להן להשפיע עליכן. כאשר אישה הרה עסוקה בפחדים, שמיעת סיפורי זוועה על לידות, מתבוססת באי נוחות של ההיריון ושוכחת את עצמה ואת חייה, היא מעלה את הסיכוי לכך שהלידה תסתבך בצורה כזו או אחרת. למעשה פחדים מסיבוכים, כאבים או פגיעה בזוגיות מתפקדים במידה מסוימת כנבואה המגשימה את עצמה, וגורמים למושאי הפחד להתגשם. יתרה מכך, ילדה שחוותה מאימה תחושה כי היא "תינוקת קשה" תביא על עצמה ילדה "קשה" אם לא תטפל בעצמה ותבין כי אסור לה לחזור על דפוסי ההתנהגות של אימה.
עליכן לדעת כי ביכולתכן לברוא מציאות. עליכן רק להאמין ביכולת זו ולתת לה את תשומת לב שהייתן נותנות לפחדים אשר בוראים את מציאות חייכן הנוכחית. עליכן לזכור כי הריון אינו מחלה. מצד שני, ההריון אכן גורם לשינויים הורמונליים וגופניים אשר מביאים את האישה למקומות עוצמתיים ולקיצוניות רבה. על מנת לעבור את הקיצוניות הזו בשלום יש להיות מודעות לפחדים ולדבר עליהם. להוציא החוצה מהגוף ומהנפש, לא להשתיק. אתן יכולות לכתוב, להביט ולהתעניין אצל אנשים המטפלים בנושאים הללו ועל ידי כך למצוא את הדרך הנכונה עבורכן להתמודדות עם ההריון. יתרה מכך, רצוי לנצל את המקומות הקיצוניים אליהם אתן מגיעות על מנת לעשות עבודת גוף נפש בליווימטפלת
, אתן תגלו כי דווקא מקומות אלה מאפשרים לכן להגיע לתובנות עמוקות ולעבוד על עצמכן בצורה הטובה ביותר.
כל שעליכן לעשות הוא לחיות אמת חיובית בריאה ומאפשרת. בזמן הריון תני מקום לרגשותייך, היי עסוקה בבריאות גופך, אכלי מזון בריא, עסקי בפעילות גופנית המותאמת לנשים הרות. היי מודעת לשינויים בגופך וקבלי אותם באהבה. אהבי את גופך והעריצי אותו, שמעי סיפורים חיוביים על לידה, הרשמי ל
קורס הכנה ללידה
, עשי מדיטציה ונשמי אהבה פנימה.
אם ברצונך להפוך למדריכת לידה, הינך מוזמנת לבחור מבין מגוון הקורסים המוצעים באתר ולעשות את הצעד הראשון לקראת קריירה במקצוע מבוקש ומספק.
להמשך קריאה: