כולנו בטוחים כי רופאים יילדו תינוקות מאז ומעולם, אך למעשה פרקטיקה זו הפכה לנפוצה רק לפני כ- 100 שנים. עד אז נהגו נשים ללדת בעזרת מיילדות שזה היה מקצוען והן למדו אותו מילדות כשוליות של מיילדות ותיקות. הידע שנצבר אצל מיילדות אלה לא יסולא בפז והוא לא רחב פחות מהידע של הרפואה המודרנית.
בעת העתיקה הסתייעו היולדות בשירותה של מיילדת אשר תמיד נעזרה בשירותיה של מתלמדת ובעזרתן של שאר נשות המשפחה. מקצוע זה הינו כה עתיק עד כי ניתן למצוא ציורי קיר של מיילדות במצרים העתיקה, וכמובן כי הוא מופיע גם בתנ"ך: המיילדת של זרח ופרץ, שני בניו של יהודה, קוראת לפרץ בשמו לאחר שפרץ לפני אחיו התאום בלידה, רבקה מתוארת כיולדת את יעקב ועשיו בעזרת מיילדת, והמיילדות העבריות במצרים, שפרה ופועה מתוארות כמי שמסרבות למצוות פרעה להרוג את ילדי העברים.
הדומיננטיות של הרפואה המודרנית ביילוד תינוקות קיימת גם היום אך בשנת 1981 החל שינוי מסוים כאשר נשיאת המרכז הישראלי לחינוך ללידה, וונדי בלומפילד הגיעה לארץ מאנגליה. בלומפילד הביאה עמה פרקטיקה שהיתה נהוגה באנגליה מספר שנים במסגרתה נכנסו בני הזוג של היולדות לחדרי הלידה. בתחילה הדבר הקשה מאוד על הצוותים הרפואיים אך הקל מאוד על חלק מהיולדות אשר הרגישו נוח יותר כאשר בני זוגן נמצאים לצידן. עם הזמן למדו הצוותים הרפואיים לעשות מהלימון לימונדה והחלו להעזר בבני הזוג במהלך הלידה. שינוי זה גרם לשינוי גם בתפיסה והחלה לחלחל ההבנה כי לידה אינה פרוצדורה המחייבת נוכחות של רופא מיילד. הראשונות שהרגישו בכך היו מיילדות ערביות וותיקות אשר המשיכו לעבוד בחלק מהכפרים שגילו לפתע כי שירותיהן נדרשים הרבה יותר. גם המגזר היהודי לא נותר מאחור ומיילדות יהודיות הפכו עם הזמן לנפוצות לא פחות, וזאת לאחר שחלקן למדו מהמיילדות הערביות וחלקן השתלמו בחו"ל.
הדולות החדשות העניקו לנשות ישראל אפשרויות לידה חדשות, תחילה היו אלה רק תנוחות לידה שונות, ולא רק התנוחה ה"רפואית" בה שוכבת האישה על הגב, אך עם הזמן הפך המגוון לרחב יותר וכולל כיום לידות מסוגים שונים, כגון לידה במים או לידה בעזרת דולפינים. הנשים בישראל כה התאהבו ברעיון של לידה טבעית עד כי אפילו חלק מבתי החולים החלו להציע לידות טבעיות שונות, כשהיתרון שלהם הוא העובדה שגם בלידות אלה קיימת נוכחות של רופא, דבר אשר מעניק בטחון רב יותר ליולדת.
הדולה מלווה ותומכת ביולדת ובבן זוגה עוד במהלך ההריון ועורכת עמם תהליך הכנה ללידה הן בפן הפיזי והן בפן הנפשי. תפקידה לא מסתיים עם הלידה עצמה והיא משמשת גם כיועצת הנקה ומייעצת לבני הזוג בכל הנוגע לטיפול הראשוני בתינוק. למעשה הדולה נמצאת כל הזמן עם בני הזוג, וזאת בניגוד לרופאים המחלקים את זמנם בין מספר חדרי לידה. דולה מוסמכת הינה מישהי שלמדה את נושא הלידה לעומק והתנסתה בתחום כעוזרת לדולה ותיקה. הדולה מכירה את שלבי הלידה, התערבויות השונות הנדרשות במצבים שונים,סיכונים, תופעות פיזיולוגיות, ועוד. יולדות הנעזרות בדולה יולדות בלידות קצרות יותר באופן יחסי, משתמשות פחות במשככי כאבים, זקוקות פחות לאפיזיוטומיה - חתך חייץ, ודיווחו על חווית לידה חיובית ושביעות רצון מהלידה, יתרה מכך, התינוקות שנולדו בלידות שלוו ע"י דולות, נולדו בריאים יותר.
אם ברצונך להפוך לדולה, את מוזמנת לבחור מבין מגוון הקורסים המוצעים באתר ולהפוך את הקריירה שלך לחווייה אינסופית שהיא חלק משרשרת הנפרשת אחורה עד לעת העתיקה.
להמשך קריאה: