מנקודת מבט של אישה בהריון, העולם משתנה ככל שעוברים השבועות וההריון מתקדם. כוחות הגרביטציה פועלים עליה, מרכז כוח הכובד של הגוף מוסט, נוסיף על זה עייפות או מצבים אחרים נפוצים כגון בחילות, צרבות, אנמיה, קושי לנשום וכו'. כך שלעיתים קרובות נראה אותה מדדה במורד הרחוב עם כתפיים שמוטות, גבה התחתון מוקשת והבטן מושכת קדימה. עקב העליה במשקל בפרק זמן קצר יחסית, אין לגוף הרבה זמן להסתגל לשינויים.
לגבר עם כרס יש בד"כ סימפטומים דומים של כאבי גב, למרות שהתהליך יהיה בד"כ יותר ארוך ויתפרס על יותר שנים, עד לצמיחת כרס משמעותית והגוף יסתגל לאט לאט למשקל העודף. בסופו של דבר גם מרכז כוח הכובד שלו מוסט, הבטן מושכת קדימה ויוצרת הקשתה בגב, מה שיוביל בד"כ גם לתגובת פיצוי ביציבה של חגורת כתפיים. חוליות עמוד השדרה והשרירים העוטפים אותם יצאו מאיזון על מנת לאפשר את המנחים החדשים של הגוף והכרס הגדלה עלולה עם הזמן ליצור יתר לחץ על עמוד השדרה התחתון וגם לכאבים בברכיים (מצב שיכול להווצר גם אצל אנשים רזים עם יציבה לקויה).
לעומת האישה בהריון, התהליך לא נגמר בלידה, אלא נמשך בד"כ לאורך שנים ותלוי בזמן ה"התעוררות" של אותו גבר. יחד עם זאת כמעט כל אישה שחוותה הריון, יודעת שגם אחרי הלידה
הרבה פעמים נשארים עם עודפי המשקל ועם שרירים לא מאוזנים ורפויים. לכן, למרות ששני המקרים המתוארים כאן שונים לגמרי במהות שלהם, הם זקוקים כמעט לאותם החיזוקים (פיסיים ומנטליים),לכן הפילאטיס ובעיקרפילאטיס
מכשירים בהדרכה נכונה וצמודה יכול להיטיב עם שניהם. כאשר השיעור בנוי עפ"י תוכנית אישית המותאמת לצרכיו של כל אחד ואחת, אין תחרות בין המשתתפים בשיעור, כל אחד מתקדם לפי הקצב שלו/ה ובונה את עצמו ואת דפוסי התנועה שלו מהיסוד בהדרכה צמודה. המכשירים נותנים תמיכה לכל המפרקים הנמצאים בד"כ תחת עומס. כוחות הגרביטציה מנוטרלים באופן יחסי בלימודי פילאטיס, כך שאפשר יהיה למתוח ולחזק את השרירים המניעים והמייצבים. בהדרגה יהיה ניתן לעבור לעבודה עם פחות תמיכה, כאשר הגוף מתחזק ולומד לסגל לעצמו את דפוסי התנועה החדשים והנכונים ויציבה נכונה.
עבודה על שרירי הבטן חשובה, אך צריכה להיות מותאמת להתקדמות ההריון. נתמקד קודם כל בשריר הרחב בטני ובשרירי רצפת האגן, עובדה הנכונה לכולם, אך לאישה בהריון פי כמה. רצפת אגן חזקה מאפשרת תמיכה טובה לרחם כמו גם לכל האיברים הפנימיים הנמצאים מעליה. כך ניתן למנוע בעיות כמו בריחת שתן, האופייניות בד"כ להריון מתקדם ולאחר לידה. חיזוק רצפת האגן חשוב גם לנשים וגם לגברים ובעיקר לאלו הסובלים מבעיות גב. עבודה ממוקדת על איזור זה כמו גם על השריר הרחב הבטני - המהווה למעשה חגורת בטן-גב טבעית, יחד עם שיפור המודעות, תוריד עם הזמן את העומס מהגב התחתון. חיזוק קבוצות השרירים האחרות חשוב לשיפור היציבה ולכן גם הם יקבלו את מקומם בשיעור, למשל השרירים המייצבים של כף הרגל, הברכיים, הירכיים, הישבנים, חגורת הכתפיים, הידיים וכו'.
לימודי יוגה ופילאטיס
בנויים כך שיקיף את כל שרירי הגוף, גם אם קבוצת שרירים מסוימת זקוקה ליותר תשומת לב, כיוון שהשיטה פותחה מתוך אמונה שהגוף נע כ"שלם", כיחידה אחת וככל שהאיזון בין חלקי הגוף השונים ישתפר, הזרימה שלנו בתוך הגוף ה"שלם" תהיה יותר הרמונית ונינוחה ותשפיע גם על רבדים נוספים בחיינו. ישנם אנשים וילדים שיגיעו לשיעור לפני שצצות בעיות כאלו ואחרות ובכך יבטיחו לעצמם איכות חיים טובה יותר והאטה בקצב התהליכים הטבעיים הגורמים להתנוונות הגוף. אחרים שמגיעים לאחר תקופה ממושכת של כאבים ו/או פתולוגיות יוכלו לשפר את איכות חייהם על ידי הפחתה בכאבים ובתדירותם. כאשר מגיעים להבנה שהגוף זקוק לתנועה, יכול להתחיל תהליך פנימי שיוביל לשינוי בחשיבה, בנקודת המבט, בסדר העדיפויות ולבסוף להחלטה להזיז את הגוף ממקומו הנוח, להגיע לשיעורים ומשם יתחיל להתרחש השיפור המיוחל ביציבה ובהרגשת בריאות כוללת.
להמשך קריאה: