זה לא רק הדיון על תקציב הממשלה ואלו לא רק 300,000 הסטודנטים שישבו על ספסל הלימודים בשנת האקדמית הנוכחית, זאת פשוט סקרנות לשמה וניסיון נואש להבין איך עושים את זה במדינות אחרות ואיך העולם כולו לומד, עובד ומצליח לחיות.
סקירה שבוצעה על ידי התאחדות הסטודנטים בדקה את מדיניות שכר הלימוד ואפשרויות המימון הקיימות במערכות השכלה גבוהה במספר מדינות. הנתונים שהתקבלו העלו שבכל העולם מספר הסטודנטים צמח בשנים האחרונות, כאשר ההתמודדות עם עלייה זו הכריחה את הממשלות השונות לתת את הדעת ולחשוב על פתרונות שיסייעו לכל מי שרוצה ללמוד אכן לעשות זאת, בלי קשר לרקע הסוציו אקונומי ממנו הגיע.
כך לדוגמה באוסטרליה, בשנות התשעים הממשלה קבעה את שכר לימוד במקבצים של מקצועות בהתאם לצפי ההשתכרות העתידי. שכר הלימוד במקצועות שצפי ההשתכרות גבוה יותר (משפטים, רפואה,מחשבים
וכו') היה גבוה יותר בעוד שכר הלימוד במקצועות שצפי ההשתכרות היה נמוך (מדעי הרוח
לדוגמה) או במקצועות שהממשלה ביקשה לקדם, היה מראש נמוך יותר. בעשור הראשון של שנות האלפיים שינתה הממשלה את צורת קביעת שכר הלימוד והעבירה את האחריות למוסדות עצמם. כלומר, ניתנה לאוניברסיטאות האפשרות לקבוע את שכר הלימוד, בכפוף להגבלות מסוימות, ומנגנון ההלוואות שונה בהתאם.
בארה"ב שכר הלימוד עלה בעשור האחרון בלמעלה מ –37%
, כאשר יותר ויותר סטודנטים לוקחים הלוואות על מנת לממן את הלימודים. מנגנון ההלוואות מתבסס על צפי ההשתכרות העתידי, אבל המשבר הכלכלי עשה את שלו ופחות בוגרי קולג' מצליחים למצוא עבודה שתחזיר את ההלוואות. בהתמודדות עם בעיה זו הכניס אובמה שינוי למערך ההלוואות המפוקח על ידי הממשל הפדרלי, והגדיל את המימון למכללות הציבוריות במטרה להוריד את שכר הלימוד. כמו כן, הוא ביקש להכניס סעיף הקובע שלממשלה תהיה שליטה על ריביות ההלוואה לסטודנטים.
אחד המנגנונים המעניינים ביותר נמצא ברוסיה והוא מציג שני סוגים של 'סטודנטים' אלו הנהנים מתשלום מלא של שכר הלימוד ולומדים בחינם ואלו הנאלצים לשלם מכיסם את מלוא שכר הלימוד. רוב הסטודנטים המשלמים הם פשוט אלו שלא הצליחו להיכנס למסלול 'המשולם', אך הצטיינות בלימודים או לחילופין אי עמידה ביעדים אקדמיים, יכולה להעביר סטודנטים ממסלול אחד לשני במהלך הלימודים עצמם. חשוב לציין שמסלולים אלו אינם שווים בין המכללות ובין הדיסציפלינות בתוך המכללות עצמן, ולעתים יש יותר סטודנטים משלמים מאשר אלו שלא משלמים.
יהיה מה שיהיה תקציב המדינה, יבנה מערך הלוואות לסטודנטים או יוגדלו המלגות, המסקנה העיקרית מלימוד האופן שבו סטודנטים משלמים בארצות אחרות היא שהדבר אפשרי ושיש פתרון לכל דבר. כל מה שצריך לעשות זה לחפש אותו, להיות ענווים מספיק כדי להגיד 'לא יודעים' ובסופו של יום להיות מספיק יצירתיים כדי לחבר ולהגות משהו חדש משלנו.
להמשך קריאה:
הסיבות ללמוד באיטליה ואיך עושים זאת
סאמר סקול באנגליה - חלום שהתגשם
לראות עולם ולהרוויח כסף