לא כל אחד בנוי לעשות פסיכומטרי. מדובר בבחינה מלחיצה ובלימודים תובעניים, וביצוע הבחינה כרוך בעלויות לא מבוטלות ובתקופת הכנה ארוכה. כמו כן, יש מי שגם שלא מסכימים עם היכולת של בחינה זו לבצע הערכה מדוייקת של יכולותיו של אדם- המנטליות והקוגניטיביות- בטענה כי האדם הוא מכלול המורכב מרבדים רבים, ועל כן לא ניתן לבדוק את מידת ההתאמה שלו ללימודים רק בהתבסס על החשיבה המספרית, המילולית או המרחבית שלו. אם מסיבה כזו או אחרת גם לכם לא מתאים לכם לעשות פסיכומטרי, כדאי שתדעו שפתוחות בפניכם אופציות רבות אחרות.
לימודים ללא פסיכומטרי מוצעים על-ידי רוב האוניברסיטאות בישראל, למועמדים ללימודים שיש להם ממוצע בגרויות טוב, המבקשים להשתלב במחלקות ההומאניות בעיקר, אבל לא רק. אוניברסיטת תל אביב, למשל, מציעה לימודי תקשורת עבור בעלי תעודת בגרות עם ממוצע ציונים 108 ומעלה, לימודים בפקולטה למדעי הרוח עבור מועמדים עם ממוצע בגרות 100 ומעלה או לימודים במסלול משולב פיזיקה-מתמטיקה לבעלי ממוצע בגרות 108 ומעלה ועם ציון 90 ומעלה ב-5 יחידות מתמטיקה ופיזיקה. אוניברסיטת חיפה מאפשרת לבעלי ממוצע בגרות 100 ומעלה להירשם ללימודי מחשבת ישראל, ההיסטוריה של המזרח התיכון, מקרא ועוד (אם כי היא מחייבת מעבר של מבחן אמי"ר באנגלית), וגם אוניברסיטת בן גוריון והאוניברסיטה העברית בירושלים מאפשרות למועמדים ללימודים ללא פסיכומטרי להתקבל ללימודים במחלקות מסויימות, כל עוד הם עומדים ברף הנדרש של ממוצע הבגרויות. בנוסף, הבחינה איננה נדרשת כאשר המועמד עבר את גיל שלושים.
היות שהמכללות פחות מחמירות בדרישות הקבלה שהן מציבות למועמדים ללימודים, הרי שניתן למצוא מכללות רבות שגם בהן ניתן ללמוד גם ללא בחינה פסיכומטרית, אם כי גם במקרה הזה, לא כל החוגים יהיו פתוחים בפני מי שלא עבר את הבחינה הנידונה.
לימודים במסלולי הכשרה מקצועיים
אפשרות נוספת העומדת בפני כל מי שאינו מעוניין לעשות פסיכומטרי היא להירשם ללימודי מקצוע, קונספט שנמצא בפריחה בשנים האחרונות. לימודי מקצוע אינם לימודים אקדמאים, אלא לימודים שמטרתם היא להכשיר את הלומדים להשתלב במקצוע כזה או אחר, בהתאם לתחום הלימודים שבחרו.
קורס הנהלת חשבונות, קורס נדל"ן, קורס מזכירות, קורס טכנאי מחשב או קורס עיצוב שיער–אלה כמה דוגמאות ללימודים ללא פסיכומטרי של קורסים שמקנים ידע, כלים ומיומנויות שיאפשרו לבוגרים להשתלב במעגל התעסוקה גם מבלי לרכוש השכלה אקדמית. לימודים כאלה בדרך כלל מתנים את הקבלה של המועמד בקיומה של השכלה תיכונית, ולעיתים גם במעבר של בחינה באנגלית או ראיון קבלה- אך הם לא דורשים לא פסיכומטרי ולא תעודת בגרות. לימודים כאלה מיועדים יותר למי שסיימו תיכון ללא תעודת בגרות, ועל כן תחומי לימוד ומוסדות רבים, בעיקר להשכלה גבוהה, סגורים בפניהם, והם פחות מיועדים למי שסיימו תיכון עם ממוצע בגרויות גבוה, ועל כן יכולים להתקבל למוסד להשכלה גבוהה.
להמשך קריאה: