בעידן הקפיטליסטי בו אנו חיים, שוררת תחרות גדולה מאוד בשוק, עידן שבו גם גדלים הכלים הפיננסיים ומתרבות הפעולות החשבונאיות שכל עסק או חברה נדרשים לבצע באופן שוטף. בהתאמה, קיים ביקוש רב לרואי חשבון, שהם אנשי מקצוע שיכולים לעשות את ההבדל בין עסק המדשדש במקום ומתקשה להשיג את יעדיו מבחינה כלכלית לבין עסק משגשג המתנהל נכון מבחינה פיננסית. לימודי חשבונאות הם ההכשרה שכל סטודנט צריך לעבור כדי להפוך לרואה חשבון מקצועי ומוערך בתחומו.
בניגוד למנהל חשבונות או חשב שכר, האמונים על ניהול היבטים חשבונאיים ספציפיים בחברה, בארגון או בבית עסק, בוגר לימודי חשבונאות, שהוא רואה חשבון מוסמך, רושם ומנתח את כל האירועים הפיננסיים בעסק או בארגון, ומציג אותם בפני המנהלים, בעלי העסק או שלטונות המס. לפי חוק רואי החשבון, רואה חשבון אחראי על "בדיקתם, בקרתם או אישורם של כל מאזן, חשבון ריווח והפסד, חשבון הכנסות והוצאות, חשבון תקבולים ותשלומים וכל חשבון כיוצא בהם, ומילוי כל תפקיד אחר שנתייחד או שיתייחד בחיקוק לרואה חשבון, להוציא ניהול חשבונות".
המשמעות, במילים פשוטות היא, כי רואה החשבון הוא מנהל הכספים של המערכת הכלכלית בה הוא פועל, מנהל החשבונות ואיש המקצוע שאמור לבצע תכנון פיננסי ראוי, ולכן בלעדיו יתקשה בעל העסק לנהל את הפעילות הפיננסית העסקית, לפקח עליה ולהפיק ממנה לקחים. רואה חשבון יכול להשתלב בשוק העבודה במגוון תפקידים, ביניהם: חשב בחברה, כלכלן, יועץ פיננסי, כעובד בחברת ביטוח, ברשויות המס או לח
ילופין כעצמאי בעל משרד ראיית חשבון.
מה כולל מסלול ההכשרה לתפקיד רואה חשבון
מטרת לימודי חשבונאות היא להכשיר את הלומדים להפוך להיות רואי חשבון מוסמכים, המסוגלים להתמודד עם האתגרים ההולכים וגדלים שהמקצוע דורש, ולהשתלב בתפקידי מפתח הנחשבים רבי השפעה.
מרבית האוניברסיטאות בישראל, כמו גם המכללות הפרטיות המובילות, מציעים לימודי חשבונאות, שאורכם נע בין 3 ל-4 שנים, ובסיומם על הבוגרים להשלים תקופת סטאז' בת שנתיים ולעבור את בחינות המועצה של לשכת רואי החשבון בישראל כדי לעסוק בתחום ראיית החשבון.
יש לציין, כי ישנם מוסדות לימוד המאפשרים לסטודנטים לשלב לימודי חשבונאות במסגרת לימודי תואר עם תחום לימודי נוסף, כמו משפטים, מנהל עסקים, כלכלה ועוד, זאת במסגרת מסלול דו חוגי. מבין המוסדות בהם ניתן להירשם ללימודי תואר בחשבונאות ניתן למנות את אוניברסיטת תל אביב, מכללת רמת גן, המסלול האקדמי של המכללה למנהל, המרכז ללימודים אקדמאיים, הקרייה האקדמית אונו ועוד.
לאור ריבוי המוסדות המציעים את מסלול הלימודים הנידון, ראוי לבצע סקר שוק, להשוות בין תוכניות הלימוד במוסדות השונים, להתוודע אל סגל המרצים, לבחון היכן ניתן לקבל מלגת לימודים והיכן כמובן ממוקם מוסד הלימודים. רק לאחר שקלול של כל הנתונים הללו יש לקבל החלטה מהו המקום המתאים ביותר ללמוד בו.
להמשך קריאה: