השימוש בצמחי מרפא שונים מתקיים כבר אלפי שנים בתרבויות שונות ולמעשה ממשיך להתקיים גם ברפואה המודרנית הקונבנציונלית, אשר גם היא עושה שימוש קבוע בצמחים כבסיס לתרופות כימיות וסינטתיות רבות. כיום, צמחי מרפא והשימוש בהם נפוצים בעולם המערבי והפכו לחלק מאורח חייהם של רבים שהשכילו להבין כי השימוש בהם יעיל באופן מוכח, "תרופות הסבתא" לסוגיהן אינן משהו שיש להקל בו ראש. "סבתא" מייצגת בעצם דורות רבים של נסיון אנושי.
לפני שתבלעו כדור פרמין נגד בחילה, כדאי למצוץ כמה טיפות מלימון; לפני שתשלפו כדור "טאמס", עדיף שתדעו שכמה שקדים או מלפפון יוכלו לחסוך מכם הכנסת עוד תרופה סינטתית לגוף, ויפיגו את הצרבת המעיקה במידה זהה של הצלחה. רפואת צמחים אם כן היא רפואה טבעית ואמיתית לגמרי, לא חייבים להיות "רוחניקים" כדי להאמין בה, וכל אחד יכול להפיק ממנה תועלת רבה.
צמחי מרפא סיניים
צמחי מרפא הינם אחד משלושה יסודות עיקריים ברפואה הסינית, ביחד עם טיפולי מגע ועם דיקור סיני. לאלו נוספים התזונה והתרגולים השונים ליצירת איזון בגוף האדם. ברפואה זו, האדם הוא חלק מהטבע ונתון להשפעת כוחות טבעיים. בסין, קיימות עדויות מלפני 5,000 שנים על שתיית תה אפדרה לטיפול במחלות ריאה. ברפואת הצמחים הסינית פוענחו סגולות רפואיות של יותר מ-5,000 צמחים שרובם בשימוש כיום. מידע רב שהצטבר רוכז בספריהם של הקיסר שאן-נונג, אבי הרפואה הסינית, לפני כ-2,500 שנים ושל לי-שיא-צ'אן שחי ופעל לפני כ-500 שנים. בספרו בן 52 הכרכים ישנו מידע על יותר מ-1,000 צמחים. בשיטה הסינית, חומרי המרפא מבוססים על צמחים, בעלי חיים ומינרלים. לכל חומר אנרגיה, טעם והשפעה שונים. הפורמולות של צמחים מורכבות מצמח אחד, מכמה צמחים או מחלקי צמחים שלכל חלק עשויה להיות השפעה שונה. צמחי מרפא סיניים מסווגים בהתאם להשפעתם האנרגטית על הגוף ועל הנפש, תכונות יין ויאנג וקישור לאלמנטים היסודיים – אדמה, אש, מים, עץ ומתכת.
בתקופה העתיקה, עסקו המרפאים הסיניים בעיקר בגירוש שדים ורוחות בעזרת צמחים ארומטיים. לאורך השנים, תוך למידת המחלות וניסוי וטעייה, התקדמה הרפואה הסינית והחל מהמאה השנייה לספירה נחקרו צמחים, השפעותיהם ויעילותם בטיפול. הוכח כי ניתן להיעזר ברפואה הסינית לריפוי מחלות ולפתרון בעיות בריאותיות רבות, כמו גם היותה תומכת לרפואה המודרנית.
לימודי צמחי מרפא
אם חשקה נפשך בתעודת הרבליסט (הרבליזם- שימוש בצמחים לצורכי ריפוי), לרוב לא תידרש להסמכה או להכשרה מוקדמות. ניתן ללמוד קורס צמחי מרפא סיניים בפני עצמו, אך ניתן גם לשלב התמחות זו בתחום נוסף או משיק מעולם הרפוא
ה האלטרנטיבית או הרפואה הסינית, כגון דיקור סיני, ששילוב בינו לבין שימוש בצמחי מרפא יוצר תגובה רבת עצמה בגוף המטופלים.
מגוון הקורסים בתחום נע בין לימודים בסיסיים לבין לימודי תעודה רחבים. למשל קורס צמחי מרפא הנלמד במסגרת לימודי רפואה סינית, מתפרס לעתים על פני שלוש שנים, מלימודי צמחים בודדים, תכונותיהם ותפקודם, דרך פורמולות והרכבן עד לאבחנת מחלות והתאמת פורמולות ספציפיות אליהן. לעומתו, קיימים קורסים מקוצרים ומזורזים הנמשכים מספר שבועות, בהם נלמדים יסודות כגון תכונות וסגולות צמחי המרפא ויכולת השפעתם על מערכות שונות בגוף וכיצד להשתמש בהם.
ככלל, בקורס צמחי מרפא לומדים תכונות צמחים, חומרים פעילים בהם, רקיחת צמחים, ארומתרפיה, רוקחות טבעית, אנטומיה, פתולוגיה, טיפולים ברגישויות, טיפול תומך לחורף ועוד. מטפלים מקצועיים ברפואה סינית יודעים לרקוח באופן טבעי פורמולות ספציפיות ולהתאים לכל אדם ולמצבו הגופני את הצירוף האופטימלי, מומחיות הדורשת לימודים יסודיים, הכוללים גם מושגים ועקרונות מעולם לימודי הרפואה המערבית הקונבנציונאלית.
קורס צמחי מרפא סיניים מתאים למתעניינים חדשים בתחום ולמטפלים ותיקים המעוניינים להעשיר את הידע ולהשתדרג בתחומם. שילוב הידע הנרחב בתחום צמחי המרפא ביחד עם התמחות וידע בתחומים כטווינא (טיפול במגע)
,
דיקור סיני,
נטורופתיה, תזונה ונושאי רפואה אלטרנטיבית אחרים, מומלצים למטפל מקצועי מומחה ברפואה סינית.
להמשך קריאה: