המהפכה בתחומי הפנסיה, והרחבת הגמישות הרגולטורית עליה, מחזקת את חובתו של כל ישראלי להיות בקי בעניין זה ולגלות מעורבות גבוהה מבעבר. כל עובד ומעסיק במדינה מחויבים להפרשה פנסיונית בת 17.5% לכל הפחות, אלא שאותם סכומים שנגבים יכולים להתבטא בשיעורי תשואה אחרים עם בוא מועד הפרישה. המודעות וההתמצאות בנושא הן מפתחות לשיפור החיסכון, וחשוב מכך – לפדיון שלו בבוא העת.
הבעיה הראשית בבואנו לבחון ולטפל בתכניות הפנסיה היא חוסר הידע המקצועי לכך. כולנו מקבלים דו"חות שונים מחברות הביטוח באופן שוטף, אולם רק בודדים אכן פותחים את אותם מסמכים מתישים, קוראים ומסיקים מסקנות כלשהן. לא כולנו מצוידים בכלים לנתח את המידע שניתן בהם, וקשה להכחיש גם את קיומו של המחסום הפסיכולוגי; רובנו יודעים שצריך לעסוק בעניין, אולם המחשבה על עצמנו כאנשים מבוגרים שחיים על קצבאות איננה מגרה במיוחד את הדמיון. זוהי אמנם מציאות צפויה ביותר, אבל הרצון שלנו להרהר בה כבר כעת הוא מרתיע ומאיים. למרבה הצער, אנחנו פשוט בוחרים להדחיק אותו, או לפחות לא "לחפור" בו. הבעיה היא שחשיבותה של הפנסיה היא כזו שאסור להניח לדברים לקרות מעצמם, וחובה על כל אחד מאתנו לפקח על אותה תכנית חיסכון ענקית שתקבע את רמת הרווחה של חיינו בעתיד.
אם כן, חוסר היכולת או הרצון לעסוק אישית בדבר אינם מאפשרים להזניח את האחריות האישית לגביו, לכן אותה עלייה במודעות לבניית תוכניות פנסיה, הפכה את שוק היועצים הפנסיוניים למוביל ורווחי לעוסקים בו.
קורסים בתחום מוצעים למעשה בשתי רמות הסמכה; הראשונה מעניקה תעודה מטעם המכללה בלבד ועל אחריותה, בעוד שקורס רציני ומקיף יותר מקצועית מתקיים תוך פיקוח מטעם הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר. בוגרי מסלולים אלה ניגשים למבחן הסמכה מחייב, ולאחריו נדרשים גם להתמחות כדי לקבל רישיון, לעבוד בתחום ולהעניק ייעוץ פנסיוני ללקוחותיהם - מוסדיים או פרטיים. הקורסים המלווים בהסמכה פנימית מיועדים בעיקר כרקע מקצועי הדרוש למי שעוסקים בתחומים מקורבים, למשל בענפי השכר, הכלכלה והפיננסים. לעומתם, אלו המפוקחים ומלווים בהסמכת מקצוע רשמית, נועדו למי שרואים בהם מפתח למקצוע חדש.
הלימודים אינם מחייבים בדרך כלל רקע אקדמי קודם, אולם מי שמוסמכים במנהל עסקים, ניהול פיננסי או חשבונאות יזכו לפטורים במהלך המסלול בנושאי יסוד כמו כלכלה, חשבונאות, מימון וסטטיסטיקה.
מהלך הלימודים
קורס ייעוץ ושיווק פנסיוני מכשיר להעניק שירותי ייעוץ פנסיוני ולשווק תוכניות פנסיה ללקוחות פרטיים או ארגוניים. לימודים אלו כוללים שיעורי כלכלה, חשבונאות, ביטוחים לרבות בריאות ותאונות, ניירות ערך, מימון, חקיקה רלוונטית, חיתום, קופות גמל, תנאים וכיסויים, סוגי מסלולים להשקעה, הפרשות ופדיונות, הסכמים פרטניים וקיבוציים, חישובי תשואות ודמי ניהול - כל הנושאים הקשורים מקצועית בתחום אשר חובה על יועץ פנסיוני להיות בקי בהם באופן מלא ומוחלט, ולא פחות חשוב – מופיעים תמיד במבחני הסמכת המפקח על הביטוח והרשות לניירות ערך.
הלימודים להסמכה מקיפים ביותר, ודורשים קרוב ל-600 שעות לימוד אשר עבורן נדרשות בין שנה וחצי לשתי שנות לימודים. הקורסים המקוצרים, אשר אינם מקנים תעודה רשמית, מתחילים במסלולים בהיקף חמישים שעות, ואורכם אינו קבוע.
קורס רפרנט פנסיוני הוא הכשרה נוספת בתחום, ומיועדת לעוסקים בתחומי הביטוח המבקשים להרחיב את הכשרתם ולפתח קריירה בנתיב נוסף. רפרנט פנסיוני הוא המטפל בארגונים גדולים בהקמת תוכניות פנסיה, בבקרת איכותן, בגבייה, בפדיונות ובכל מה שדרוש כדי לנהל ולפקח באופן שוטף את הצרכים של הלקוחות והארגונים המעורבים. במסגרת קורס רפרנט פנסיוני לומדים המשתתפים את עבודת הרפרנט הפנסיוני, חוק הביטוח, תקנות קופות גמל, בניית תוכניות פנסיה וביטוח, יצירת בסיס לקוחות ושימורו, מיסוי ותכנים רבים נוספים העוסקים בביטוח ובפנסיה ומשמשים את הרפרנט בעבודתו היומית מול לקוחות פרטיים וארגונים.
להמשך קריאה: