חולמים לפתוח עסק משלכם ולהפוך לעצמאים? יש לנו מספר עצות עבורכם אשר יאפשרו לכם להתנהל נכון, לחסוך כסף, זמן וטירחה, ויאפשרו לעסק שלכם לגדול ולפרנס אתכם ואת משפחתכם בכבוד.
יש אנשים שעבודה כשכירים אינה מתאימה להם או שהמקצוע שלהם הוא כזה אשר לא ניתן לעבוד בו כשכירים, אלה יכולים להיות צבעים, קוסמטיקאיות, כותבי תוכן, גרפיקאים או אפילו סוחרים בשוק ההון. אנשים אלה צריכים לעבוד כעצמאיים, דבר הדורש התנהלות שונה לחלוטין מההתנהלות כשכירים.
בעבודה כעצמאיים קיימים לא מעט אלמנטים אשר אינם קיימים בעבודה כשכיר. אלמנטים אלה נובעים כולם מהעובדה שעל העצמאי להתנהל בממשקים רבים כגון רשויות המיסוי, עירייה, ספקים ולקוחות, וזאת בניגוד לשכיר אשר עושה את עבודתו ובכך מסיים את חובותיו. התנהלות רב ממשקית זו עשויה להיות מתישה ושוחקת בעיקר עבור עצמאים קטנים אשר רוצים לחסוך כמה שיותר כסף ומתנהלים בעצמם מול רשויות המס. לאלה וגם לשאר העצמאיים, אנו מביאים פה מספר עצות להתנהלות שתאפשר להם לנהל את העסק לאורך זמן:
1. בשנה הראשונה לפעילותכם התנהלו כעוסקים פטורים – לא כל בעל מקצוע יכול לשמש כעוסק פטור, והחוק מונה רשימה של מקצועות שהעוסקים בהם אינם יכולים לקבל סטטוס זה, אך אם אינכם נמנים על רשימה סגורה זו, תעודת עוסק פטור תחסוך לכם הרבה כסף וכאב ראש. היתרון המשמעותי של העוסק הפטור הינו שהוא אינו מחויב במע"מ, לכן הוא יכול להציע ללקוחותיו מחירים נמוכים יותר ממתחריו אשר כן משלמים מע"מ ועדיין להרוויח יותר. החיסרון הוא שמחזור עסקאותיו אינו יכול לעלות על 99,000 ₪ (נכון לתחילת 2018- הסכום מתעדכן מדיי שנה). עוסק פטור שעובר את סך המחזור המקסימלי, נדרש להפוך לעוסק מורשה, אך הדבר לא נעשה רטרואקטיבית, ולכן כדאי להיות עוסק פטור לפחות בשנה הראשונה לקיומו של העסק.
2. גבו מקדמה מראש – לא כל בעל עסק יכול לגבות מקדמה, אך אלו הנמצאים בענפים בהם הדבר מקובל, צריכים להתעקש על קבלת מקדמה. המקדמה מכסה את הוצאותיו של העצמאי, כך שלפחות לא יהיה מבחינתו צורך "לממן" את הלקוח עד לקבלת התשלום המלא.
3. תעדו את הזמנת הלקוח – לקוחות רבים מתכחשים לעיסקה, כולה או חלקה, לכן חשוב לתעד את העיסקה, על כל פרטיה, רצוי בכתב אך גם שיחה מוקלטת מהווה תיעוד קביל. בניגוד למקובל לחשוב, מבחינת החוק עיסקה היא מחייבת גם אם אין חוזה משפטי רשמי ומספיק שיש תיעוד של הזמנה והסכמה שלכם לבצע אותה. התנהלו באופן זהה גם עם הספקים שלכם, וזאת על מנת למנוע מצב בו תקבלו הזמנה שונה מזו שרציתם.
4. שוטף פלוס – שיטת השוטף פלוס היא רעה חולה במשק הישראלי וכל עצמאי מכיר את הביטוי "שוטף פלוס חפש את החברים שלך", אך גם אם הלקוח אינו דוחה את התשלומים מעבר למה שסוכם ("הצ'ק בדואר", "המנכ"ל בחו"ל ורק הוא יכול לחתום", "מנהלת החשבונות בחופשת לידה"), מהווה שיטת השוטף פלוס ספיגה של הוצאות המימון של הלקוחות, לכן יש לצמצם את ימי האשראי של הלקוחות עד למינימום.
והכי חשוב, זכרו לא לאפשר לעבודה להשתלט חייכם. עצמאיים רבים אינם יודעים לעשות הפרדה בין הזמן הפרטי לבין זמן העבודה, ומוצאים את עצמם עובדים אפילו בשבתות ובחגים, דבר אשר שוחק אותם ובסופו של דבר גם פוגע בעבודתם.