כולנו זקוקים לטיפולי שיניים ולכן רפואת שיניים הינה מקצוע שלעולם לא תחסר בו עבודה. אך אין צורך ללמוד שבע שנים על מנת לטפל בשיניים, תוך חצי שנה תוכלי להיות סייעת לרופא שיניים או שיננית ותחזיקי במקצוע מכניס ויציב אשר יעניק לך גם גמישות בשעות העבודה.
אין רופא שיניים שמסוגל לתפקד לבד ולכן לכל רופא שיניים יש סייעת. בנוסף, חייב כל רופא שיניים להעסיק שיננית, וזאת מכיוון שזוהי התמחות שונה לחלוטין ויש טיפולים שלא ניתן לבצע לפני ניקוי השיניים מאבנית. שני מקצועות אלה מציעים דריסת רגל ופתח לקריירה בתחום, גם למי שאינה מעוניינת או מסוגלת לעמוד בשבע שנות לימודי רפואה. נשים רבות מזהות את היתרונות הרבים בעבודה במרפאת שיניים. מדובר בסביבת עבודה נעימה ונקיה, בעסק קטן ואינטימי יחסית, המתאפיין לרוב ביציבות ומקצועיות, ממוקם כמעט תמיד בלב אזורי מגורים ומתגמל במשכורת מכבדת ומספקת. בנוסף, בחלק מהמרפאות השעות הן גמישות מכיוון שהעבודה נעשית במשמרות.
קורסי סייעות שיניים מיועדים לנשים ולגברים הרוצים לרכוש מקצוע רווחי, מבוקש ומעניין בפרק זמן קצר יחסית, או שחפצים בהסבה מקצועית. הלימודים נערכים במשך כחצי שנה, בדרך כלל בקורסי ערב, כך שהלומדים בהם יכולים להמשיך לנהל את חייהם בצורה שגרתית ולעבוד במהלך הלימודים. קורס זה כולל שיעורים רבים ונושאי לימוד רבים, ביניהם תכנים העוסקים בשירות לקוחות ותפעול העסק, לצד שיעורים עיוניים ומעשיים ברפואת וטיפול שיניים.
נושאי ההכשרה עוסקים ברקע כללי של פסיכולוגיה, תוכנות מחשב תומכות, עזרה ראשונה, ניהול מרפאה, ביולוגיה, פרמקולוגיה, מיקרוביולוגיה, אנטומיה של הראש ושל הצוואר, תזונה, היסטולוגיה, אתיקה ברפואת שיניים, אורתודנטיה, אנדודונטיה, עששת, שיקום הפה, חומרים דנטאליים, כירורגיית פה ולסת, בקרת כאב, פתולוגיות וצילומי שיניים.
יש לציין כי אין תקן מקצועי מחייב ללימודים אלה. אמנם מוצבות דרישות מטעם הוועדה להסמכת סייעות שיניים במשרד הבריאות לקיום הקורס, אולם אין תעודה רשמית מחייבת. כהשלכה מכך, לאיכות הקורס ולמוסד הלימוד בו הוא נערך ישנה השפעה לא מועטה על ערכם המקצועי של הבוגרים. חלק ממסלולי ההכשרה מכובדים יותר ופחות מאחרים, וזהו שיקול אותו יש לקחת בחשבון בעת בחירת מוסד הלימוד.
לעומת הכשרה זו, לימודי שיננית הם אתגר גדול בהרבה. לשם עיסוק במקצוע יש לעבור בחינות מטעם משרד הבריאות לקבלת רישיון לעיסוק בתחום השיננות. הלימודים ארוכים בהרבה, ואורכים כשלוש שנים, בליווי מסלול התמחות מחייב בסיומם. במהלכם נלמדים נושאים כמו פיזיולוגיה, אנטומיה של הפה והלסת, כימיה, ביוכימיה, ביולוגיה, פרמקולוגיה, פסיכולוגיה והיסטולוגיה, לצד כלי עבודה יעילים לעבודת השיננית ופעילות המרפאה, כגון רפואת שיניים בילדים, שיקום הפה, פריודונטיה, כירורגיה ואורתודנטיה.
לימודי שיננית מיועדים למי שתחום רפואת השיניים מעניין ומושך אותם, אך אינם רוצים ללמוד רפואת שיניים בתוכנית מלאה, מסיבות רבות ומגוונות. אשת מקצוע זו מסייעת לרופאי שיניים במהלך עבודתם במרפאות, מעניקה טיפולים באופן עצמאי ללקוחות, ומאפשרת שמירה על תחזוקת ונקיון השיניים אפילו אצל מי שאינם מקפידים במיוחד על היגיינת הפה באופן יומיומי, או עבור מעשנים המבקשים להקפיד על שיניים לבנות ללא סימני ניקוטין מכוערים וצהובים.
חשוב לציין שלמרות הסמיכות האקדמית והתחום המשותף, קיים הבדל רב בין הסמכה זו ובין הסמכה לסייעת לרופא שיניים. בסופו של דבר מדובר בשני מקצועות שונים לגמרי שאינם יכולים להחליף זה את זה. ניתן ללמוד במקביל את שני המקצועות אך אפשרות זו אינה נפוצה במיוחד.
להמשך קריאה: