בתרבות האינסטנט שבה אנחנו רוצים הכול כאן ועכשיו, גם הפסיכולוגיה עושה את השינוי ומציעה למטופלים שיטות טיפול ממוקדות וקצרות יותר. דרך ארוכה שהיא קצרה או דרך קצרה שהיא ארוכה? ימים יגידו.
בזמן האחרון נזרקים לחלל האוויר מושגים העוסקים בשיטות טיפול שונות ובגישות קצת אחרות מהטיפול הקלאסי שכולנו מכירים ושנראה כמו אלו המתקיימים בסרטים. אחת משיטות טיפול אלו היא זהו המכונה 'טיפול קצר מועד', והייחודיות שלה מתגלה כבר בשמה.
טיפול קצר מועד הוא סוג טיפול שנערך בצורה ממוקדת ובמשך זמן קצר, כשכל תשומת הלב הן של המטופל והן של המטפל מוקדשת לעיסוק בסוגיה אחת משמעותית ומרכזית בחיי המטופל. טיפול זה לא נחשב לפחות יעיל או לפחות מעמיק, והוא שומר על הרבה קווים דומים לאלו המתבצעים בשיטות הטיפול הקונבנציונאלית.
ההבדלים העיקריים בין שיטת טיפול זו לבין
שיטות אחרות
הם המקום שהמטפל תופס בתהליך, המיקוד של הטיפול, משך הטיפול עצמו ואופי התהליך שעובר המטופל.
המטפל
אם בטיפול ארוך טווח המטפל נחשב יחסית לפסיבי ומאפשר למטופל להעלות את הדברים, לקשר ביניהם ולנוע בין התחושות והמחשבות בצורה חופשית, הרי שבטיפול קצר מועד המטפל נחשב למטפל אקטיבי. הוא מדבר, מגיב, שואל ומקשה בצורה פעילה ואינו מסתפק בהקשבה בלבד.
המהות
בנוסף, הטיפול מתבצע בצורה ממוקדת ומתייחסת לסוגיה אחת משמעותית שבה רוצה המטופל לגעת ואותה הוא רוצה לשנות. הטיפול ידון בקונפליקט מרכזי זה מכל הכיוונים שלו, כולל ההשלכות, המהות, הסימפטומים ושאר הגורמים המתלווים אליו.
משך הטיפול ועלותו
טיפול קצר מועד אורך בדרך כלל בין 12 ל-16 מפגשים, אך לעתים מטופלים חשים שהם רוצים להאריך את משך הטיפול ולהמשיך לעסוק בסוגיות שעלו. אחת הנגזרות של עובדה זו היא עלות הטיפול שיוצאת כמובן הרבה יותר נמוכה. כיום נעשה שימוש הולך וגובר בשיטה זו לצרכי טיפול בטראומה, טיפול בדיכאון, טיפול באוכלוסיית הילדים והמתבגרים וטיפולים ממוקדים רבים אחרים. חשוב לציין שישנן לא מעט שיטות לטיפול קצר מועד, שלכל אחת הייחודיות שלה והחידושים שהיא מביאה איתה.
מבחינת המטפל, אין הכשרה רשמית שיש לעבור על מנת לטפל בשיטה זו, אך אין ספק שיש הרבה מה ללמוד בהשתלמויות או במסגרת
קורסי העשרה בפסיכולוגיה
, כדי להעשיר את הטיפול ולצאת נשכרים מכאן ומכאן.
להמשך קריאה: