בשנים האחרונות הפך הגישור לדרך מאוד פופולרית ליישוב סכסוכים עסקיים ומשפחתיים מחוץ לכתלי בית המשפט. מי מוסמך להיות מגשר? האם לגישור יש תוקף חוקי? באיזה מקרים עדיף לפנות לגישור? מנסים להבין את מהות העניין ולא מוצאים תשובות? כדאי לכם לקרוא את הכתבה הבאה
לפני עשרים שנה עמדו בתי המשפט וצפו בעומס הרב על המערכת וצפו כי עומס זה רק ילך ויגדל. במקום לחכות ולפתור את הבעיה כשאכן תגיע, מצאו המוחות המשפטיים של אז את תהליך הגישור והעניקו לו תוקף חוקי. הרעיון היה שיהיה גוף מחוץ לבית המשפט שיוכל לסייע בפתרון סכסוכים ובעיות וימנע ממספר רב של תובעים מלהגיע בכלל לשופט.
כיום תהליך הגישור מהווה פתרון עבור סוגים רבים של קונפליקטים משפחתיים או עסקיים, כאשר קיימים מגשרים
המתמחים בתחומים שונים של ענף זה. כך לדוגמה גישור משפחתי
עוסק בעיקר בנושאי גירושין או אפוטרופסות במקרה של אדם חולה במשפחה, עיזבון ירושה וכדומה
;
גישור עסקי עוסק בפתרון בעיות בנושאים עסקיים וכלכליים. מתי עדיף לפנות לגישור
באופן כללי ניתן לומר שכמעט בכל מקרה עדיף לפנות למגשר ולא לבית המשפט, ולו רק בגלל העומס שיש בבתי המשפט והסיכוי שהמקרה שלכם יתקבל אצל שופט בפרק זמן של השנתיים הקרובות. מגשר יכול בדרך כלל לקבל אתכם בטווח זמן מיידי והטיפול הכללי במקרה יתקדם בקצב שאתם והמגשר מכתיבים.
כמו כן, עלות הגישור היא נמוכה לאין שיעור מזו של תיק בבית משפט, הכולל טרחת עורכי הדין משני הצדדים, הפסד ימי עבודה, מסי בית המשפט והוצאות נלוות. יתרון נוסף בהליך גישור הוא העובדה שהמגשר נבחר בהסכמה ולכן כל הנטייה לתהליך היא חיובית ותניב לרוב תוצאות המקובלות על כולם.
מי יכול להיות מגשר
כל אחד שעושה קורס גישור ולומד את הנושא. למרות שאין צורך להיות עורך דין על מנת להיות מגשר, בהחלט קיימים צרכים משפטיים העולים בתהליך גישור ולעורכי דין יש גישה טבעית יותר לתחומים אלו.
איך זה עובד
אם החלטתם שאתם רוצים להיעזר בגישור עליכם לבחור את המגשר המתאים לשני הצדדים ולקבוע זמנים רלבנטיים לכולם. חשוב לציין שכל מה שנאמר בחדר בזמן הדיונים הוא מידע חסוי שאף אחד מהמתדיינים לא יוכל להשתמש בו בבית משפט (אם תהליך הגישור ייתקע) ללא הוכחות רלבנטיות.
עם תום דיוני הגישור והגעה להסכמה, ינסח המגשר את ההסכם ויביאו לבית משפט לאישורו לקבלת תוקף חוקי. כך נותן הגישור מענה לא רק לצורך בפתרון, אלא גם כמסמך הקובע מדיניות עתידית שיש בה מחויבות לשני הצדדים.
כיום נשלחים כמעט כל בעלי קונפליקט המבקשים להגיע למשפט לתהליך קדם גישור ורק אם לא הושגה הסכמה בתהליך זה, הם מובאים לפני שופט. במילים אחרות, הגישור מסייע לא רק לצדדים המבקשים פתרון, אלא גם למערכת המשפט בכך שהוא מפחית את העומס ומפנה אליה את המקרים הבעייתיים באמת.
להמשך קריאה: