כל מוצר שאנו רוכשים עבר דרך ארוכה על מנת להגיע אלינו מהמפעל או השדה בו הוא יוצר, חלק ניכר מהדרך הוא עשה על גבן של משאיות שונות. נהגי משאיות הם גלגלי השיניים המאפשרים לכלכלה המודרנית לעבוד, ולכן זהו מקצוע יציב שאינו מושפע מאופנות או שינויים גלובאליים.
אין ספק שכלי הרכב הקטלני ביותר בכבישים הוא המשאית, ובעגה המקצועית'הרכב הכבד'
. אם נהיגה פזיזה שלנהג אופנוע
מסכנת לרוב את חייו שלו בלבד, הרי שנהג משאית הנוהג בצורה רשלנית מסכן את חייו ואת חייהם של רבים אחרים. לימוד נכון של המקצוע, הקפדה על תקנות הנהיגה ושמירה על החוק יכולים לעשות את ההבדל בין חיים לבין מוות.
רמות שונות של קורסים
קורסי נהיגה על רכב נחלקים לכובד המשאית שעליה אתם מבקשים ללמוד. החלוקה היא בדרך כלל לימוד נהיגה על משאית משא מתחת 12 טון, קורס נהיגה על משאית מעל 12 טון, קורס נהיגה על משאית מעל 15 טון ועוד. מעבר לקורסים אלו קיימים קורסים המיועדים לנהגים ותיקים על רכב כבד וכוללים לימוד של נהיגה על רכב גורר ורכב מחובר (מצריך 13 שנות ניסיון בנהיגה על רכב משא כבד, לדוגמה).
מה לומדים
נהיגה על רכב כבד מצריכה ידע תיאורטי רב בנוגע לכלי הרכב שעליו נוהגים, התפעול שלו, מניעת תקלות, הטיפול בו, האפשרויות שלו והיכולות שלו, וזה עוד לפני שעליתם על הכביש. במהלך הלימודים זוכים הנהגים לעתיד לרענון ולהעמקה בדיני תעבורה, במסמכי הובלה, בהכרת הרכב והמנוע, בחומרים מסוכנים (כולל הרשאות, סימונים וסימולים, צורות הובלה וכן הלאה) ותקנות נהיגה.
מעבר ללימוד התיאורטי הקשור ישירות למשאית, מתרגלים הסטודנטים גם הגשת עזרה ראשונה והחייאה כחלק מקורס עזרה ראשונה חובה ולומדים על כיבוי אש כנדרש על ידי משרד התחבורה.
לאחר שהשלימו את חובותיהם העיוניות (ולעתים אף במקביל), מבצעים הנהגים לעתיד שעות לימוד רבות בנהיגה על הרכב הכבד, כולל נהיגה בתוך עיר ומחוצה לה.
מי בוחן
קיימים ארבעה מקצים של בחינות: בחינה עיונית בדיני תעבורה, המתקיימת במשרד הרישוי. מי שבודק את הבחינה ומעניק את הציון הוא אגף הרישוי במשרד התחבורה.
המקצה השני כולל בחינה עיונית בהכרת הרכב, כולל פריקה וטעינה, חוקי נהיגה נכונה וכן הלאה. בחינה זו נערכת על ידי מחלקת הבחינות במשרד העבודה.
החלק השלישי של המבחנים נערך על ידי המכללה שבה נלמד הקורס והוא כולל בחינה במסמכי הובלה, וכן בחינות בעזרה ראשונה ובכיבוי אש.
הבחינה הרביעית והאחרונה היא טסט נהיגה שנערך על ידי משרד הרישוי.
רק הצלחה בכל הבחינות כולן תבטיח קבלת רישיון נהיגה על רכב כבד.
מי יכול ללמוד נהיגה על רכב משא
תנאי הקבלה הם פשוטים וברורים: רישיון נהיגה על רכב, מבחן תיאוריה מתאים, גיל מינימאלי של 17 שנים (לא ניתן להיבחן לפני גיל 17.5, לא ניתן לקבל את הרישיון לפני גיל 18).
להמשך קריאה: