מקצוע השמאות הופך להיות מבוקש יותר ויותר בשנים האחרונות, ובהתאם צצו להן התמחויות חדשות, תוכניות לימוד חדשות והרבה מאוד גיוון ועניין בתחום. שמאות הינה מקצוע אשר מעניק הכנסה יציבה ועבודה מעניינת.
תפקידו של שמאי הוא לתת הערכה לשווי של נכס ומתוך כך גם להעריך נזק שנגרם לו ואת גובה הפיצוי שעל בעל הנכס לקבל. התפתחות התעשייה והצמיחה בענפי המשק השונים גרמה לאבולוציה גם באופי עבודתו של השמאי והצריכה אנשים שרוצים להיות שמאים ללמוד קצת יותר לפני שהם מתחילים ללמוד.
מהו שמאי
שמאי הוא האיש שמבצע הערכה לשווי רכוש, רכב, בית או דירה, אחזקות עסקיות וכן הלאה. הערכה זו מתבצעת לפני ביטוח הנכס, לאחר נזק זה או אחר, בעת קנייה או מכירה של הרכוש ובכל נקודת זמן שנדרשת על ידי חברת הביטוח, מנהל המקרקעין, הבנק וכל גוף שזכאי להזמין שמאות מסיבות שונות.
שמאי יכול להיות בוגר קורס שמאות או בוגר לימודי תואר ראשון בתחום השמאות, אשר עבר בהצלחה את בחינות הרישוי של משרד המשפטים ונרשם בפנקס השמאים.
אחת הפונקציות הקרובות אל השמאי הוא הסוקר שתפקידו לבצע סקירה של הסיכונים, לרוב בשביל חברות הביטוח, ולתת המלצות להקטנה של הסיכון או להגדלה של דמי הביטוח. כמו שמאי, גם סוקר יכול לבצע את תפקידו בתחומים שונים (רכוש, קרקע, רכב ועוד).
תת תחומים בשמאות
באופן כללי תחום השמאות נחלק לשמאות מקרקעין ושמאות ביטוח. עם זאת, במהלך השנים נוצרו תת התמחויות נוספות בשמאות המאפשרות בחינה מעמיקה ועניינית של הנכסים השונים:
שמאות מקרקעין
– שמאי מקרקעין מעריך שווי של קרקע או של נכס, הן בהתאם למצבו הפיזי והן בהתאם למצב השוק. בהתאם לחוק התכנון והבנייה שמאי מקרקעין מבצע מספר פעולות: הערכת הקנס לחריגות בנייה, הערכת פיצויים בהתאם להגדרות, עורך טבלאות איזון (טבלה העוסקת באיחוד ובחלוקה של הקרקע), הערכת שומה לפיצוי בגלל הפקעות, הערכת שומה של הקרקע בהקשר של השבחה.
שמאות רכב
– עוסקת בהערכת שווי של רכב לצרכים שונים.
שמאי רכב
מבצע הערכה של נזק לכלי רכב במקרה של תאונה, הוא קובע את עלות התיקון (ואם בכלל שווה לתקן), הוא מבצע הערכת שווי של רכב משומש, הערכת שווי של רכב חדש, קובע את ירידת הערך של כלי רכב זה או אחר בעקבות תאונה ועוד.
שמאות רכוש
– קובעת את שווי כל הרכוש (מלבד תחום המקרקעין) ומתבצעת בדרך כלל בעקבות שריפה, גניבה, פריצה וכל מקרה שבו נגרם נזק רב לרכוש. מעבר לקביעת שווי הרכוש, שמאי רכוש בודק גם את המיגון של הבית, כולל מערכות האזעקה ודרכי הגישה לבית, והוא גם זה שימליץ לחברת הביטוח אם לדרוש מהלקוח מיגון נוסף לצורך הפוליסה.
שמאות ימית ושמאות חקלאית
– תתי תחום חדשים יחסית בעולם השמאות שעוסקים בהערכת נכסים ושווי כלים בעולם הים והחקלאות בהתאמה. שמאי ימי מבצע הערכת סיכונים, שווי רכוש, עלות הפסדים, צרכי ביטוח וכן הלאה לכלי תחבורה ימיים, לסחורה המובלת דרך הים, התאמה לתקנים להובלה, פריקה וטעינה ימיים ועוד. שמאי חקלאות מבצע את אותה הערכה לכלי החקלאות השונים, לסחורה חקלאית, להפסדים בגין נזקים אלו ואחרים לחקלאות וכן הלאה.
איפה עובד השמאי
שמאים יכולים לעבוד בשני מסלולים: כשכירים או כעצמאיים. המשרדים שבהם מועסקים שמאים הם חברות ביטוח, מוסכים, משרדים שמאות, תפקידי שמאות במשרדים ממשלתיים, מנהל מקרקעי ישראל ותעשיות רלבנטיות.
אופי התפקיד
אחד היתרונות המרכזיים של עבודת השמאי הוא שהיא משלבת בין עבודה במשרד לבין עבודה בחוץ. על מנת לבצע הערכה לנכס באשר הוא חייב השמאי לראות אותו באופן ממשי, לבדוק אותו מול הגורמים השונים ולרדת לעובי הקורה. לצורך כך הוא יכול לבלות ימים מחוץ למשרד, לשלב בין פגישות עבודה לבין יציאות אל נכסים שונים לבין עבודה עצמאית וכתיבת דוחות וליהנות הן מהפנים והן מהחוץ. המשרות המוגדרות הן לרוב משרות מלאות כמקובל בשוק, ודורשות שעות עבודה על בסיס יום מלא.
מי יכול להיות שמאי
באופן כללי לימודי שמאות אינם מציבים דרישות קבלה ספציפיות ויכול להירשם אליהם כל מי שמתעניין בתחום ורוצה להפנות את עתידו המקצועי לעבר עולם השמאות.
טווח המשכורות של השמאי
שמאי מקרקעין מתחיל העובד כשכיר במשרה מלאה ירוויח בסביבות 6,500 שקלים לחודש. עם השנים ועם הניסיון המשכורת יכולה לצמוח גם ל- 15,000 לחודש ואף יותר. באופן דומה, שמאי רכב שכיר ירוויח בסביבות 7,500 שקלים לחודש על משרה מלאה. משכורותיהם של שמאים בתחומים השונים לרוב נעות על אותה הסקאלה, כאשר שכירים מתחילים ירוויחו כ- 7,000 שקלים לחודש על משרה מלאה, ואילו שמאים בעלי ניסיון או עצמאים בתחום יכולים להגיע גם ל – 30,000 שקלים לחודש ויותר.
קיימים שני מסלולי לימוד עיקריים לשמאות באופן כללי, כאשר האחד אינו כולל תואר ראשון (לאנשים בעלי B.A או כאלו שאינם מחזיקים בתואר) והשני כולל לימודים לתואר. תחת כותרת זו נמצאים כל מסלולי הלימוד לשמאות רכב, שמאות מקרקעין, שמאות ימית וכן הלאה.
לימודים אלו כוללים נושאים רבים המשותפים לכל תחומי השמאות, לצד נושאים המתמקדים בתת ההתמחות המבוקשת. כך לדוגמה קורס שמאות מקרקעין יכלול מיפוי ומדידה, תכנון ובנייה, מיסוי מקרקעין, יסודות הנדסת בניין ועוד נושאים רלבנטיים לתפקידו של שמאי המקרקעין.
כל מסלולי הלימוד כוללים פרק זמן של סטאז' המתבצע במשרדי שמאות או בחברות ביטוח. לרוב סטאז' זה דורש מהסטודנטים התחייבות מלאה ומקשה עליהם להמשיך לעבוד במשרה אחרת. משך הלימודים נע בין שנתיים לבין שלוש שנים והוא תלוי באופי הקורס (בוקר או ערב, עם תואר או בלי, מערכת מלאה או חלקית וכן הלאה).
להמשך קריאה: