פסיכולוגיה חינוכית עוסקת בהיבטים הפסיכולוגים במערכות חינוכיות, כגון בתי ספר, גנים, תיכונים ופנימיות. פסיכולוגיה זו כוללת בחובה מגוון רחב של פרקטיקות, כגון טיפול בילדים ובנוער, אבחון פסיכולוגי, אבחון דידקטי, הנחיית קבוצות וייעוץ אישי.
המגוון הרב של ההתמחויות בהם עוסק הפסיכולוג החינוכי, מאפשרים לו לגעת בכלל הממדים החינוכיים של בית הספר. ניתן לפיכך לדמות אותו לרופא משפחה אשר מומחה למערכת החינוכית בתוכה הוא עובד, היודע לבצע את כלל העבודות הפסיכולוגיות להן זקוקים במערכת ובמקרה הצורך הוא מפנה לפסיכולוג מומחה בתחום מסויים, כגון פסיכולוג התפתחותי או
פסיכולוג קליני
. עם זאת לפסיכולוג החינוכי יש מספר התמחויות שרק הוא יודע לעסוק בהם. דגש מרכזי ניתן לחקר תהליכים חינוכיים מנקודת מבט של הילד, הנער, המורה או המנהל. דגש נוסף ניתן על הבנת המערכת החינוכית והיבטיה.
מטפל בתחום
פסיכולוגיה
חינוכית, מקדיש חלק נרחב מזמנו לעבודה אבחונית. הוא מאבחן את הילדים בשל צורך להבין ולהכיר טוב יותר את מצבו של הילד וגם מתוך שאלות של התאמת המסגרת החינוכית לילד, למשל לקראת וועדות השמה הדנה בהתאמתו של הילד לכיתת חינוך מיוחד. במקרה זה על הפסיכולוג לגבש תמונה של יכולות הילד, של הקשיים שלו ושל התאמתו למסגרת החינוכית שבו ילמד. וועדת שילוב נוגעת בשאלה האם להעניק לילד תמיכה אישית של מורה או של גננת. היבט אבחוני נוסף הנוגע לעבודת הפסיכולוג הוא אבחון בית הספר או הגן כמערכת חינוכית. במקרה זה הפסיכולוג מעביר שאלונים, מקיים ראיונות עם הסגל החינוכי, עם הורים ועם הילדים. לבסוף הפסיכולוג החינוכי מגבש תמונת מצב, העשויה להיות לעזר עבור המערכת בכיוונים לעתיד.
היבט נוסף הנוגע לעבודתו של הפסיכולוג החינוכי קשור לעבודה התערבותית. הפסיכולוג מטפל בילדים, מתוך מטרה לעזור להם מבחינה רגשית וחברתית. נוסף על כך, הפסיכולוג מייעץ למנהלת בית הספר, למורים או ליועצת בית הספר. כמו כן, הפסיכולוג עשוי לתת קונסולטציה כיתתית, הנוגעת בעיצוב הדינמיקה הכיתתית. פרקטיקה נוספת המהווה נדבח מרכזי בעבודתו, היא ייעוץ להורים, תוך התיחסות להיבטים השונים בחיי המשפחה ולדרישות המורכבות שבחינוך הילד. לבסוף, הפסיכולוג החינוכי מעורב בתוכניות מניעה המכוונות כלפי העתיד, כגון מניעת אלימות, מניעת נשירה מבית הספר וגם התמודדות עם מעברים בין גן ליסודי ובין חט"ב לתיכון.
הפסיכולוג החינוכי עובד בתוך המסגרות החינוכיות השונות, אולם שייכותו המקצועית הינה לשפ"ח. שירותים פסיכולוגיים חינוכייםאלו, שייכים לרשויות המקומיות וכפופים לאגף שפ"י שבמשרד החינוך.
להמשך קריאה: