הפילאטיס הינה שיטת אימון הנמצאת עימנו כבר מספר עשורים אך רק בשנים האחרונות היא החלה לצבור פופולריות ולהפוך לאימון שכל סבתא וכל פריק של כושר עושים אותו, וזאת בשל יתרונותיה הרבים, מגוון התרגילים ורמות הקושי השונות.
פילאטיס היא שיטת אימון גופני שהומצאה לפני כשבעים שנה, וקרוייה על שם ממציאה ג'וזף פילאטיס, אשר נודע כמומחה ביוגה, אנטומיה ופיזיולוגיה. פילאטיס פיתח שיטת אימון חדשנית שנועדה לאנשים בעלי מוגבלויות תנועה, ועל כן גוייס על ידי הצבא הגרמני לסייע בשיקום חיילים פצועים אשר שבו מקרבות מלחמת העולם הראשונה. בשל ביקורתו על רוח הצבא הגרמני, בחר להגר מהמדינה לארצות הברית, שם מצא לשיטתו החדשה קהל חדש ואזרחי יותר. כך החל לעבוד על שיקום פציעות אצל רקדנים מקצועיים, בסטודיו שפתח בסמוך לבלט העירוני בניו יורק.
במהלך שנות השישים של המאה הקודמת החלה השיטה להיות נפוצה, וחרגה מתחומי הריקוד אל הציבור הכללי. מאז ועד היום היא מתעצמת ומוצאת לעצמה חסידים חדשים.
תועלת שיעורי פילאטיס מתבטאת ביכולת שיקומית במקרים קשים, כגון טיפול בבעלי שיתוק חלקי באמצעות הפעלת השרירים התומכים באלו הפגועים. כמו כן היא משמשת ככלי מקביל ומשלים לפיזיותרפיה, אך נטען עליה כי ביכולתה לעזור כמעט בכל דבר; כושר כללי ושימור מראה רענן, שיפור היציבה, הקלה על כאבי גב, קרסוליים וכתפיים, צניחת רחם ובריחת שתן אצל נשים, ואפילו שיפור חיי המין באמצעות עבודה על שרירי האגן (מה שמאפשר תנועתיות רבה יותר עבור נשים) ואימון השרירים הפנימיים (עיכוב שפיכה מוקדמת אצל גברים).
כוונת השיטה היא הבטחת חיים בריאים יותר באמצעות אימון במינימום מאמץ, ללא פגיעה בגוף או שחיקתו. למטרה זו מופעלים בכל תרגיל רק השרירים הייעודיים לו, ונמנעים מתנועות מיותרות ובלתי יעילות. כך נוצר טווח תנועה רחב, אך חסכוני יותר הן במפרקים והן לאורך עמוד השדרה. במקביל מודגשות נשימות נכונות, מתוך רצון לשליטת המוח בגוף.
תשומת לב מיוחדת מוקדשת להארכת השרירים, בניגוד לכיווץ וקיצור השרירים אשר מושג בשיטות אימון אחרות. אלו הם השרירים המייצבים, העומדים במרכז תורת הפילאטיס, שנמצאים בעומק הגוף, בקרבת החוליות, המפרקים ורצפת האגן. שרירים אלו אינם גלויים לעין, אבל תומכים ומחזיקים את הגוף כולו. ההתמקדות בהם מונעת עומס על יתר הגוף, ושואפת לתנועה חלקה ורציפה יותר.
בדרך זו מתאפשר בפילאטיס תרגול אשר דורש מספר קטן יותר של חזרות, והתשה של השרירים והגוף כולו.
תרגילי הפילאטיס מייצבים חלקים מסויימים בגוף, ומייצרים תנועה מאוזנת בחלקיו האחרים. ייצוב זה מאתגר את השרירים שנזכרו לעיל, ואשר אינם מופעלים דרך קבע. לדוגמה, כדי לחזק את שרירי הבטן מופעלת מתיחה והארכה הרמונית של שרירי הליבה והיציבה הקשורים בהם. המאמץ מתבצע כנגד התנגדות, ולכן נוספו עם השנים אבזרים משלימים כמו גליל, משקולות, מזרן, גומיות, ריפורמר, גליל ועוד. כלים אלו נמצאים בשימוש בשעורי המזרן.
בשיעורי הפילאטיס לא תחוו מאמץ פיזי אינטנסיבי בצורת קפיצות וכאבים, אלא תנועות חלקות ורכות, תוך כדי ריכוז פיזי ומנטלי. העבודה הנכונה והמדוייקת על הגוף חשובה לא פחות מהגרת זיעה. בדרך זו הופך הפילטיס להתעמלות נעימה ופופולרית גם עבור אלו שנמנעים מפעילות פיזית אינטנסיבית, אבל רוצים גוף חטוב וספורטיבי.
להמשך קריאה: