מהו דימוי עצמי ומדוע הוא כל כך חשוב לנו? ובכן, דימוי עצמי מחזיק בשתי עובדות שהן סותרות לחלוטין: הדימוי העצמי הוא איך שאנחנו תופסים את עצמיותנו במציאות, אך מין הצד השני, התפיסה הזו אינה קשורה בהכרח למציאות האמיתית.
למה הכוונה? אם תשאלו חבר (לא קרוב) מה הוא חושב עליכם בדיוק, תגלו שהדרך בה אתם תופסים את עצמכם והדרך בה החברה תופסת אתכם אינה תמיד הולמת אחת את השנייה. הפער הזה הוא הא הבעיה הגדולה. כאשר הוא קטן, אין זה משמעותי, אולם כאשר הוא עצום, הוא יכול לגרום לנזק ממשי.
לרוב, פער גדול גורם לדימוי עצמי נמוך. כלומר, המחשבה כי אנחנו לא טובים, לא נראים טוב, לא מתנהגים כראוי, לעתים אפילו עד כדי שנאה עצמית. אפילו שכל העובדות בשטח נראות אחרת, הדימוי מכתיב את המחשבה ואת תפיסת החיים. במקרים ממש קשים, נזקק הפרט לטיפול.
דמיון מודרך
למשל.
כאשר הפער הוא הפוך ואדם חושב שהוא טוב ממה שהוא באמת במציאות, הוא נוטה לפגוע בסביבתו הקרובה ולהתנהג בצורה נרקסיסטית, ולעתם אף סוציופטית.
כיצד מחזקים את הדימוי העצמי
הדימוי העצמי שלנו מורכב מכמה קונספציות שנאספו במהלך החיים עקב חוויות. החוויות הללו יכולות להיות חוויות ילדות, טראומות, מפגש עם אנשים אחרים וכו'. אך חשוב להבין: חלק גדול מהדימוי העצמי שלנו הוא מדומיין, מומצא. ועל כן, בעזרת אותו כוח הורס, אפשר גם לבנות מחדש. בעזרת דמיון מודרך. ההנחה היא כי חוויה חיובית מעצימה את הרגשת הביטחון העצמי ואת הדימוי העצמי. באמצעות דימיון מודרך מלווה המטופל בנבכי דמיונו כאשר הוא רגוע ושליו. במרחב הדמיוני הזה, יש אפשרות לקבע ולחזק ערכים חיוביים בנפש.
בעזרת מדריך מוסמך אשר עבר קורס דמיון מודרך המטופל מובל אל מקום בו הוא מרגיש בטוח. זה יכול להיות חוף ים, מקווה מים, יער מואר או כל מקום אחר. בתוך המסע הדמיוני הזה, צפים ועלים מכשולים ודימויים שליליים, אלא שכעת, יכול המטופל להתמודד איתם בהצלחה.
דימוי עצמי לא משפרים ביום אחד או בטיפול אחד. לשם כך נדרשים לסדרה של טיפולי בדמיון מודרך, טיפולים אשר ישובו ויחזקו ערכים חיוביים אצל המטופל. במשך הזמן, המוח יתרגל לחשוב במונחים מחזקים ותפיסת המציאות תשתנה מהקצה אל הקצה.