קיימים הבדלים רבים בין הנדסאי למהנדס. הם מתבטאים בשנות הלימוד, בתפקידים, אפשרויות קידום ובעוד לא מעט אלמנטים. עם זאת, לא בטוח שכדאי ללמוד ישירות לתואר מהנדס, וקייימים יתרונות למסלול בו לומדים לתואר הנדסאי ולאחר מכן משלימים למהנדס.
לימודי הנדסה היו מאז ומתמיד תחומי לימוד מבוקשים מאוד. בעבר, אם הייתה לך חשיבה מדעית ואם אהבת לקחת את התיאוריות ולהפוך אותן למעשה, הלכת ללמוד הנדסה. יכולת ללמוד הנדסה כימית, הנדסת חומרים, הנדסת מכונות או כל תחום הנדסי אחר, ולמצוא עבודה העוסקת בקו התפר בין המדעים לעשייה.
היום, במסגרת פיתוח מגוון תוכניות לימודים בהנדסה פותחה גם תוכנית הלימודים לתחום תואר הנדסאי, וביניהם גם לימודי הנדסאי תעשיה וניהול.הנדסאי תעשיה וניהול
, כמו מהנדסי תעשיה וניהול, משלבים בלימודיהם תחומי הנדסה רבים תוך התייחסות בעיקר לתעשייה, לצד כלי ניהול שיכולים לשמש אותם בתפקידי מפתח בתעשיות שאליהם הם מבקשים להצטרף.
לימודי הנדסה תעשיה וניהולכוללים קורסים בכלכלה, שיווק, חדו"א, מדעים, סטטיסטיקה, מימון, אלקטרוניקה ועוד
;
כאשר במקביל לומדים סטודנטים במסגרת קורס הנדסאי תעשיה וניהול גם את יסודות הניהול בתעשייה ובמשק כגון משאבי אנוש, מערכות ייצור, יזמות עסקית, ניהול ידע, אבטחת איכות, עלות ותועלת וכן הלאה.
למרות שמערכת השיעורים של לימודי הנדסאי תעשיה וניהול דומה מאוד לסילבוס המוצג במסגרת לימודי תואר מהנדס תעשיה וניהול, קיימים מספר הבדלים משמעותיים מאוד בין שני מסלולי לימודים אלו. ההבדל הראשון הוא כמובן משך הזמן הנדרש כדי להשלים את הלימודים
;
מהנדסי תעשיה וניהול לומדים במסגרת מלאה במשך ארבע שנים, כאשר רק לאחר שהשלימו את כל חובותיהם הם זכאים לתעודת סיום ולתואר. לימודי הנדסאי תעשיה וניהול אורכים שנתיים, כשבסיומן יכולים בוגרי התוכנית לצאת לשוק העבודה ולהתחיל את הדרך לקראת הקריירה העתידית שלהם.
הבדל נוסף בין לימודי הנדסאי תעשיה וניהול לבין לימודי הנדסת תעשיה וניהול טמון בהתעמקות ובמגוון הקורסים המוצעים. הגיון פשוט מוביל למסקנה שיהיה זה בלתי אפשרי להגיע לאותה רמת התעמקות בקורסים ולאותו מספר נושאי לימוד במסגרת של לימודים האורכים שנתיים ובמסגרת של לימודים האורכים ארבע שנים. עם זאת, חשוב לציין שהכלים החשובים ובסיסי הידע המרכזיים נלמדים בשתי המסגרות בצורה מלאה.
עניין נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא מסלול הבחירה בתוך לימודי הנדסאי תעשיה וניהול. בעוד ההתמחויות המוצעות במסגרת תואר ראשון בהנדסת תעשיה וניהול הן רבות וכוללות
מערכות ייצור ושירות, מערכות מידע עסקיות, חטיבה בכלכלה,
מערכות מידע, מערכות תפעול, ניהול שרשרת אספקה, ניהול משאבי אנוש ועוד
;
מסלולי ההתמחות המוצעים במסגרת לימודי הנדסאי תעשיה וניהול הן מעטות יותר וכוללות ייצור, מערכות מידע, ניהול פרויקטים ואולי עוד התמחות אחת או שתיים.
אין ספק שהבחירה אם ללמוד הנדסאי תעשיה וניהול או הנדסת תעשיה וניהול היא שקלול של גורמים רבים ושל מציאות מחייבת, אך יש לתת את הדעת על ההשלכות של כל מסלול לימודים ולהחליט בצורה מודעת ופתוחה.
להמשך קריאה: