בישראל היום ניתן ללמוד את תחום תואר ראשון בתזונה בשלושה מוסדות אקדמיים הפרוסים מהצפון ועד הדרום. שלושת המוסדות מעניקים תארים שונים והדגש הלימודי בכל מכללה או אוניברסיטה מושם על נושאי לימוד אחרים ועל תחומי עניין אחרים.
הבוגרים בלימודי תואר ראשון בהנדסת מזון או במדעי המזון יוצאים לשוק העבודה כשהם חותרים לקריירה בתחומי טכנולוגיה ומזון. ייצור חקלאי, חומרי גלם בחקלאות, אבטחת איכות, אחסון, עיצוב ואריזת מזון, הערכת רכיבי תזונה וכד'. בוגר לימודי תואר ראשון בהנדסת מזון העובד בתפקיד טכנולוג מזון נמצא לרוב בסביבת עבודה מדעית ומעבדתית. הנושאים שהוא אמון עליהם הם תהליכים כימיים, מחקר ופיתוח מזון.
במהלך לימודים לתואר ראשון בהנדסת מזון ישתתפו הסטודנטים בקורסים בכימיה, ביולוגיה, מתמטיקה, פיזיקה, גנטיקה, מיקרוביולוגיה ועוד
;
כאשר בהמשך תוכנית הלימודים ישתלבו במערכת קורסי התמחות בהנדסת מזון ובמדעי מזון.
לימודי תואר ראשון בהנדסת מזון מהווים בסיס משמעותי ללימודיתואר ראשון בתזונה
, כאשר בוגרי לימודים לתואר ראשון בהנדסת מזון יכולים לאחר לימודיהם להשתתף בלימודי השלמה לתואר ראשון בתזונה.
תואר ראשון בתזונה (או תואר ראשון במדעי התזונה) מתמקד במערכת היחסים בין המזון שאנחנו אוכלים לבין הגוף שלנו, הנפש שלנו והבריאות שלנו. בוגרי לימודים לתואר ראשון בתזונה ודיאטנות יוצאים אל שוק העבודה כשהם שואפים לקריירה בתחומי הייעוץ התזונתי הפרטני או הקבוצתי.
מעבר ללימודים האקדמיים לתואר ראשון בתזונה, על מנת להיקרא 'דיאטן קליני' (עם דגש על 'קליני') חייבים בוגרי תואר ראשון בתזונה ובדיאטנות לבצע התמחות בת חצי שנה, ובסופה לעבור מבחן ממשלתי. ההתמחות בתזונה אינה חלק מתוכנית הלימודים והיא בעלת תנאי קבלה משלה ותכנים משלה, באחריות משרד הבריאות. בוגרי תוכנית זו נחשבים 'דיאטנים קליניים' והם משתלבים בעבודה במפעלים, בבתי מלון, בבתי חולים, בקופות חולים, במוסדות גריאטריים ובקליניקות פרטיות.
תוכנית הלימודים לתואר ראשון בתזונה ודיאטנות כוללת תכנים של כימיה, ביולוגיה, מתמטיקה, פיזיקה, גנטיקה, מיקרוביולוגיה ועוד, כאשר במכללות המקנות הן תואר ראשון בתזונה והן תואר ראשון בהנדסת מזון, לרוב ילמדו הסטודנטים לשני המסלולים את הקורסים הבסיסיים ביחד. בהמשך הלימודים לתואר ראשון בתזונה מתמקדים הלומדים בנושאים הקשורים לתזונה כגון תזונת ספורטאים, תזונה לילדים, תזונה לגיל הזהב, הפרעות אכילה, בריאות הציבור, פתולוגיה וקליניקה של מחלות, דיאטטיקה וכן הלאה.
לימודי תואר ראשון במדעי המזון דומים מאוד ללימודי תואר ראשון בתזונה וקורסי הבסיס בכל התארים הללו (כולל אלו של לימודי תואר ראשון בהנדסת מזון) הם בדרך כלל זהים. בהמשך הלימודים לתואר ראשון במדעי המזון הדגש הופך להיות מדעי והקורסים הנלמדים כוללים ביוכימיה, קרקע ומים, גנטיקה והשבחה, גידולי שדה, מטעים וצמחי נוי, מדעי בעלי החיים, טכנולוגיה של אפייה, פיזיולוגיה ועוד.
בוגרי לימודים לתואר ראשון במדעי המזון מפתחים לאחר הלימודים קריירה בסביבת עבודה מדעית, בדיוק כפי שעושים בוגרי לימודים לתואר ראשון בהנדסת מזון. הם מצטרפים למעבדות, למפעלים, לחברות לתרופות ולפיתוח רכיבי מזון.
ההחלטה אם להירשם ללימודי תואר ראשון בתזונה ודיאטנות, לימודי תואר ראשון במדעי המזון או לימודי תואר ראשון בהנדסת מזון תלויים בעיקר בנטייה שלכם וברצון שלכם בפיתוח קריירה
;
אם אתם אוהבים לעבוד עם אנשים, לייעץ ולדרבן, לימודי תזונה ודיאטנות זאת הבחירה בשבילכם. אם אתם מעדיפים סביבת עבודה מעבדתית וחשיבה מדעית, מדעי המזון או הנדסת מזון זה הכיוון שעליכם ללכת.
להמשך קריאה: