עשו פעילות שכלית, או אבדו את היכולת. זהו המסר המרכזי לבני המחצית השניה של החיים שהתפשט בארה"ב ב-10 השנים האחרונות. זהו שם ספרם של אלן ברגדון וד"ר דויד קמון מומחים לקוגניציה. זוהי המסקנה הנגזרת מספרו של ד"ר דויג', נוירולוג אמריקאי מוביל ואחרים.
ה
יכולות הקוגניטיביות עלולות לרדת עם העליה בגיל עקב תהליכי בליה המתרחשים במוח. תחילתם של התהליכים בשלהי שנות העשרים לחיינו. מוחנו מאבד נוירונים בקצב לא מבוטל, המיאלין חומר הבידוד העוטף את האקסונים – חוטי החשמל של המוח - מתחיל להתפורר, בעיות בלחץ דם הנפוצות בגיל המבוגר, ומונעות הגעה סדירה של חמצן לאיזורים במוח,
ובכל זאת לא כולנו הופכים לדמנטים במהלך תהליך ההזדקנות
. במחקר שהוביל ד"ר אלי ורטמן אשר סקר אלפי קשישים ישראלים התגלה כי 37% מהקשישים שימרו את מלא יכולתם הקוגניטיבית עד לעשור העשירי לחיים. ד"ר אלי ורטמן הנו נוירולוג התנהגותי בכיר, ושימש בצוות הפיתוח של שיטת בריינספא.
כיצד אפשרי הדבר?
במוח מעל ל-100 מיליארד תאים, מספר ענק זה מאפשר את מה שקרוי "רזרבה מוחית". במקביל, מתאפיין המוח בגמישות גדולה במיוחד, כלומר ביכולת לארגון מחדש. הדבר בולט במצבים של פגיעה מוחית, כאשר רקמות רבות נפגעות ואחרות תופסות את מקומן. הגמישות אמנם יורדת עם הגיל, אך ניתן לשמר את חלקה באמצעות אימון קוגניטיבי.
"מחקרים מראים כי פעילות קוגניטיבית המשלבת פעילות גופנית מואצת, מעוררת את הגורמים הנוירוטרופים בתוך התא ובכך מגדילה את הגמישות המוחית. גמישות זאת מסייעת בהתמודדות לא רק עם פגיעות מוחיות, אלא גם עם תהליכי הזדקנות טבעיים" אומר פרופ' אברהם שוייגר נויורופסיכולוג בכיר,יועץ אקדמי וקליני לשיטת בריינספא.
מניתוח 19 מחקרים שנערך באוגוסט 2006 עולה כיאימון
קוגניטיבי שיפר את היכולות לא רק של בריאים אלא גם של חולים בשלבים הראשונים של מחלה ניוונית מוחית.
סדרת מחקרים אפידמיולוגים שנעשו בסקנדינביה בהובלה של פרופ' לאורה פרטיניולי, הראו כי אנשים המשלבים בין פעילות גופנית סדירה, אימון קוגניטיבי ופעילות חברתית מעשירה מצמצמים את הסיכון לחלות באלצהיימר בכמעט 50%.
שיטת בריינספא מבוססת על מחקרים אלה ושמה את הגמישות המוחית במרכז.
שיטת בריינספא אם כך מציעה אימון הוליסטי, המגרה ומפעיל מספר רב ככל האפשר של יכולות קוגניטיביות במטרה לשמר ואף לשפר את רובן ולסייע בהגדלה של הזמינות של ה"רזרבה המוחית".
שיטת בריינספא משלבת בין תהליכי אימון לתהליכי למידה. בין תהליכים המחזקים קשרים קיימים במוח ובין יצירה של קשרים חדשים. השיטה כוללת: סיעור מוחות, דימיון, למידה ואימון של טכניקות זיכרון, תרגילי תנועה, חשיבה יצירתית, אימון ממוחשב ועוד.
שיטת בריינספא מומלצת לאנשים בגילאי 45 ומעלה.
ככל שהאימון מתחיל בגיל צעיר יותר, כך היכולת לשמר את הגמישות המוחית גדולה יותר.
להמשך קריאה: