החל מ-2012 חל שינוי מהותי בבחינה הפסיכומטרית/ באוקטובר 2011 שונה האופן בו מחושב הציון בבחינה, ובאוקטובר 2012 נוספה לבחינה מטלת כתיבת חיבור והשתנה מבנה פרקי הבחינה ואופן חישוב הציון הכללי בה.
תחילה, נסביר קצת על המבנה שלהבחינה הפסיכומטרית
- בבחינה הפסיכומטרית יש שלושה סוגים של פרקים: פרקי חשיבה מילולית, פרקי חשיבה כמותית ופרקי אנגלית. פרקי חשיבה מילולית המכילים שאלות שמטרתן לבדוק את הכְּשרים המילוליים של הנבחנים כלומר - את העושר הלשוני של הנבחן, את הכישורים הלוגיים של הנבחן, יכולות הבנת הנקרא של הנבחן ואת יכולתו לחשוב בצורה שיטתית ובהירה.
פרקי חשיבה כמותית מכילים שאלות שמטרתן לבדוק את היכולת של הנבחן להשתמש במספרים ובמונחים מתמטיים. היכולת לנתח נתונים כמותיים ולהסיק מהם מסקנות. פרקי אנגלית מכילים שאלות שמטרתן לבדוק את רמת השפה האנגלית של הנבחן. בין היתר שאלות אלו בודקות את אוצר המילים של הנבחן ואת יכולת הבנת הנקרא באנגלית שלו. אחרי שהבַנּו ממה מורכבת הבחינה הפסיכומטרית, נסביר כיצד מחשבים את הציון על בסיס הפרקים השונים.
עד מועד אוקטובר 2011, בחישוב הציון בבחינה הפסיכומטרית חלק החשיבה המילולית היווה 40% מהציון הכללי, חלק החשיבה הכמותית היווה גם הוא 40% מהציון הכללי, וחלק האנגלית היווה 20% מהציון הכללי. החל ממועד אוקטובר 2011 ואילך, חוץ מהציון הכללי, חושבו גם שני ציונים חדשים: ציון בדגש הומני בו חלק החשיבה המילולית יהווה 60% מהציון הכללי, חלק החשיבה הכמותית יהווה 20% מהציון הכללי וחלק האנגלית יהווה 20% מהציון הכללי. ציון בדגש ריאלי בו חלק החשיבה הכמותית יהווה 60% מהציון הכללי, חלק החשיבה המילולית יהווה 20% מהציון הכללי וחלק האנגלית יהווה 20% מהציון הכללי.
בעבר הבחינה הפסיכומטרית הכילה רק שאלות ברירה מרובה ("מבחן אמריקני"). החל ממועד 2012 הבחינה מכילה גם מטלת חיבור. נוסף על כך - פרקי החשיבה המילולית, פרקי החשיבה הכמותית ופרקי האנגלית יקוצרו. החיבור ישוקלל כך שיהווה כ-10% מהציון הכללי.
להמשך קריאה: