איפור קבוע, או בשפה המקצועית דרמו-פיגמנטציה או מיקרו-פיגמנטציה, היא שיטה המגשרת בין קוסמטיקה לקעקוע; איפור המתבצע באמצעות מחט המחדירה לעור פיגמנטים המופקים ממינרלים.
על אף שהוא מכונה "קבוע", תוצאות הטיפול אינן באמת נצחיות, אלא מחזיקות זמן רב. איפור עיניים יכול להישמר עשרים שנה, אבל בשפתיים יעלמו התוצאות כעבור כשנתיים. כך או כך, המדובר בשיטה שכוונתה היא שחרור ממטלות האיפור הסדיר, לטובת משהו קבוע, שאינו מצריך התעסקות יומיומית. זוהי דרך יעילה לתיקון בעיות קבועות במראה כמו צלקות ופגמים שיש לטשטש, גבות או עיניים לא דומיננטיות שרוצים להדגיש, או שפתיים שרוצים לעבות.
השיטה נפוצה כבר כעשרים שנה, אך חדירתה לשוק היתה איטית יחסית, זאת בגלל החשש מהאחריות וההתחייבות שביצירת תוצאה קבועה כמעט, אשר קשה לתקן אותה. עם הזמן השתרשה השיטה, והשירות מוצע כיום במכוני יופי רבים, והפך מקובל ונגיש.
למי זה מתאים
איפור קבוע יכול להתאים לרבים, ולתת פתרונות במקרים מגוונים. תועלתו רבה במיוחד לנשים המתקשות להתאפר מסיבות פיזיות שונות כמו קשיים מוטוריים או ראייה חלשה. הטכניקה מועילה גם במקרים בהם קיימת הזעת יתר המפריעה לאיפור הרגיל, אלרגיה לתכשירי איפור, ומצבים נוספים שבהם ישנם פגמים אסתטיים קבועים שאינם ניתנים לפתרון: בעיות פיגמנטציה, מחלת ויטליגו, התקרחות וצלקות. עם זאת, כמובן שהשימוש הנפוץ ביותר הוא כתחליף חלקי או מלא למשימת האיפור היומיומית המתישה רבות.
הטכניקות וההבדלים ביניהן
ישנן למעשה שתי שיטות מקובלות בתחום: איפור קבוע מלא, והדגשת תווי פנים. ביניהן קיימים מספר הבדלים באופי, במטרה ובתוצאות.
איפור קבוע מלא הוא עיצוב שמטרתו לתת מראה מאופר באופן בולט, או לתקן פגמים שונים וחוסרי סימטריה בפנים. לשם כך נעשה שימוש בגוונים כהים ובולטים יותר, אשר גם מחזיקים זמן רב יותר מצבעים בהירים. שיטה זו היא דרסטית יותר, דומה יותר לקעקוע, ותוצאותיה ניכרות יותר לעין. האפשרות השניה היא הדגשת תווי פנים. זו השיטה המעודנת והמרומזת יותר, אשר בה המטרה היא הדגשת התווים הטבעיים של האשה, במגמה ליצור מראה טבעי ומעודן יותר. השימוש הוא בגוונים בהירים התואמים לגווני הפנים, לכן גם התוצאות מחזיקות מעמד זמן קצר יותר מאשר באיפור הקבוע, לרוב למשך כשנתיים.
תהליך האיפור הקבוע
התהליך עבור שתי השיטות מתבצע באותה דרך; החדרת מחט חשמלית לאפידרמיס, השכבה העליונה של העור, במהירות גבוהה מאוד תוך כדי הזרקת פיגמנט צבע הנספג בו. ההבדל בין קעקוע לאיפור קבוע טמון בעומק החדירה של המחט ובפיגמנט המינרלי ששונה בהרכבו הכימי מהקעקוע.
המאפרת עובדת באמצעות מכשיר אלקטרוני דמוי עט עם מחט ומיכל צבע, ומחדירה בעזרתו את החומר לעור. את ההליך עלול ללוות כאב קל, שאותו ניתן לשכך עם חומרים מאלחשים. בסיום נותרת בעור אדמומיות ונפיחות קלה, וכעבור יום מתפתח במקום גלד, ולעתים גם שטפי דם קטנים. כדי למנוע זיהומים יש למרוח תכשיר אנטיספטי במשך כשבוע, וניתן לטפל גם בקומפרסים לזרז את ההחלמה של עור רגיש יותר.
לאחר יומיים עד שבוע שכבת האפידרמיס מתחילה להשיל את עצמה, העור מתקלף, והתוצאה הראשונית נחשפת. לאחר חודש מתייצב המראה הסופי, וניתן לשנות או לתקן גוונים.
איכות הטיפול תלויה במקצועיות ובמיומנות הקוסמטיקאית, וטיב החומרים והציוד בהם היא משתמשת. במהלכו יש לשמור על סטריליות, וכן להשתמש במחטים נכונות. המחט היא מרכיב קריטי בתהליך; ישנם סוגים שונים, של יצרנים שונים ליצירת אפקטים שונים. חובה להתאים את המחט למשימה ולעור המטופל, כי שגיאה בבחירה עלולה לפגום באחידות האיפור ואף לפציעת העור. אם הביצוע נאות, יספיקו טיפול אחד או שניים, כאשר מטרת השני היא כאמור השלמות ותיקונים סופיים לליטוש התוצאה.
למה כדאי לשים לב
למרות שהאיפור הקבוע צבר כבר ותק ונסיון, ונחשב כעת להליך בטוח, עדיין נותרו בשיטה מספר סיכונים שיש להתייחס אליהם. ישנם אלו אשר רגישים לחומרים מסויימים או סובלים מאלרגיות ובעיות עור אחרות שעלולות להקשות עליהם את הטיפול וההחלמה ממנו. בין אלו ניתן למנות חולי סכרת, מטופלים במדללי דם, חולי פסוריאזיס, הלוקים בשעורה בעין או הרפס בשפתיים. על כל אלו להתייעץ עם רופא שיאשר את ההליך הטיפולי.
מעבר לכך, קיימות סכנות בטיפול שאינו מתבצע במקצועיות הנדרשת, כולל הדבקה זיהומית בהעדר הקפדה מספקת על סטריליזציה, או אי החלפה של מחטים וצבעים לאחר כל טיפול. מומלץ לוודא שהטיפול נערך אצל קוסמטיקאית בעלת נסיון הולם, שמקפידה על שימוש בכפפות ונעזרת באלכוהול לחיטוי. כדאי להכיר לקוחות קודמים ולשמוע את דעתם על איכות התוצאה. אסור לשכוח שטיפול רשלני וחובבני, בצבעים לא נכונים ולא אחידים או חוסר סימטריה הוא מעשה שקשה לתקן, והשלכותיו השליליות קבועות לשנים.
איפה לטפל, איפה ללמוד
למרבה הצער נושא האיפור הקבוע איננו מפוקח עדיין כראוי לא על ידי משרד התמ"ת ולא במשרד הבריאות. בפועל נחשבות העוסקות בתחום כמקעקעות, ובתוקף כך עליהן לעמוד רק במספר כללים בסיסיים כגון סטריליזציה ושימוש בחומרים שאינם רעילים. בהעדר תקן מחייב, יכול לכאורה כמעט כל אחד לעסוק בתחום, ללא כל חובת הכשרה מסודרת. בעיה זו מחייבת אחריות מצד שני הצדדים; למעוניינת באיפור קבוע מומלץ מאוד לוודא את איכות הטיפול במקום אליו היא שוקלת לגשת, משום שטעות תעלה לה ביוקר, ותהיה קשה לשינוי. מאותה סיבה בדיוק כדאי מאוד גם לקוסמטיקאית המעוניינת להתמחות בתחום, לוודא שההכשרה שהיא מקבלת תהיה מיטבית. זהו תחום טיפול שפשוט אסור לפשל בו. הרי אף קוסמטיקאית לא תרצה שתרדוף אותה שנים מטופלת זועמת עם גבות עקומות ואייליינר מרוח, רק בגלל שהתקמצנה על לימודים לא מקצועיים מספיק, אבל שהיו במבצע באותו חודש.
להמשך קריאה: