כולנו נאלצנו להתמודד עם מכשיר חשמלי שהתקלקל, ותמיד עולה השאלה: לתקן או לזרוק.התשובה לכך מורכבת ולא תמיד חד משמעית, סביר יותר כי נתקן מכשיר חשמלי יקר, בעוד שקומקום חשמלי מקולקל ימצא את דרכו לפח.
מכשירי החשמל של פעם נחשבו לנכסים משפחתיים. כשסבתא קנתה טלויזיה, היא ציפתה שתשרת אותה עשרות שנים, שבסופן תוריש אותה לאחד מילדיה בר המזל. בהתאמה, היא שמרה עליה מכל משמר, נזהרה שהנכדים לא ישחקו בכפתורים, או אפילו יותירו טביעות אצבע עליה, שלא יקלקלו אותה חלילה, שלא תצטרך לשלוח אותה לטכנאי חס ושלום.
קצת מצחיק להיזכר ביחס הרגשי שהעניקו פעם אנשים כמוה למכשירי חשמל ביתיים. היום עוד מראש נדירות הטלויזיות שנבנו לשרוד שנים כה רבות. כשמתקלקל המכשיר, בואו נודה בכך, הרי התסכול מהול תמיד בתחושת סיפוק קטנה, כיוון שבלבנו חשקנו מזמן כבר באחת טובה ומשוכללת יותר, אבל תמיד היססנו להשקיע את הכסף בשדרוג. והנה, מזל טוב, הסיבה ניתנה. וכך, במקום לחפש טכנאי שיתקן, אנחנו ניגשים לאינטרנט למצוא את הדגם החדש שידליק אותנו; גדול יותר, משוכלל יותר, יפה יותר, ובדרך כלל גם יקר יותר.
ההתלהבות שברכישת מוצר חדש היא חלק מתרבות הצריכה שאימצנו בשמחה, וגורמת לנו לבכות שאנחנו "לא גומרים את החודש". אבל מה אם באותה טלויזיה שנחרבה סתם נשרף נתיך קטן, שהחלפתו הפשוטה והזולה תוכל להעניק לה עוד כמה שנות חיים, ולחסוך לנו הוצאה מיידית של כמה אלפי שקלים?
אז נכון, היום לא נתקן מיקסר או מייבש שיער כמו שעשתה סבתא, אבל עדיין ישנם מכשירים לא מעטים בביתנו שתחזוקה ותיקון שלהם יכולים להאריך מהותית את הזמן אותו הם ישרתו אותנו, וממילא חלופה חדשה לא תעניק לנו שדרוג אמיתי של הפעולה הנדרשת. אם לא נפלתם על טכנאי תחמן, אלא על בעל מקצוע אמין שיתן לכם שירות טוב והגון, תוכלו לחסוך ממון רב. הנה מספר דוגמאות:
מקרר
אחד ממכשירי החשמל החיוניים בבית, אשר קלקול בו דורש פתרון מיידי. אם מדובר במקרר ישן ולא חסכוני, הרי שהחלפה תהיה אכן הצעד הנבון, אולם אם המדובר במכשיר חדש יחסית, בעל אטימה טובה וצריכת חשמל צנועה, כנראה שתיקונו יהיה בהחלט משתלם. התקלות הנפוצות הן לרוב במערכת הגז אשר דורשת מילוי, המנוע או ויסות הטמפרטורה בו. תיקון עשוי לעלות מאות בודדות של שקלים לעומת קניית מקרר חדש אשר תסתכם באלפים.
תנור אפייה
אחד מהמכשירים הפשוטים ביותר בבית. כאשר אנו רוכשים אותו, עיקר ההוצאה היא על הכלי הגדול והכבד בעצמו, ולא על הטכנולוגיה הטמונה בו, שהיא לרוב פשוטה מאוד. אם נשבר דופן המכשיר, אכן ניצבת בפנינו בעיה שפתרונה הוא רכישת חלופה, אבל רגע... מי בעצם הצליח פעם לשבור דופן של תנור? הרי התקלות בו קורות בגופי החימום ובכפתורים - אלמנטים זולים ופשוטים להחלפה, שיחזירו אותו מיד לימי הזוהר שלו, ויחסכו את הצורך בהחלפה לחדש, אשר העוגות שייאפו בו יהיו בדיוק באותו טעם שיצאו מהקודם.
מכונת כביסה
כמו התנור, גם היא לא יותר מכלי פשוט, אשר בקנייתו אנו משלמים על הרבה מתכת, אבל מעט תחכום טכנולוגי. הבעיה הנפוצה ביותר היא סתימה בצינורות או במשאבה, אותה יתקן הטכנאי אפילו ללא צורך בחלקים חדשים, דבר שיוזיל את עלות התיקון לעלות הביקור בלבד. תקלות נפוצות נוספות הן במשאבה ובגוף החימום, חלקים שעלותם כ-100 עד 200 ₪ בלבד. ברוב המקרים תסתכם עלות תיקון בעשירית או חמישית מהחלפת מכונה.אם אכן התקלה היא במנוע עצמו או הצעת המחיר על תיקון התקלה הוא בסביבות אלף ש"ח אז כבר יהיה כדאי לשקול לרכוש מכונה חדשה.
מייבש כביסה
גם הוא אחד מהמכשירים ה"טיפשים" ביותר בבית, אשר קלקולו נובע מתקלה במערכות פשוטות מאוד. המייבש כולל בסך הכל גוף חימום, לוח בקרה ומנוע. הרצועה המסובבת את התוף היא המועדת ביותר לתקלות, אך החלפתה פשוטה וזולה. נפוצות גם תקלות בגוף החימום והתרמוסטט, גם הם זולים יחסית לתיקון או החלפה. דבר אחד בטוח, והוא שאם תרכשו מייבש חדש, לא תחושו בשום שינוי או שדרוג של פעולתו לעומת קודמו; בשני המקרים הבגדים יצאו ממנו יבשים באותה מידה בדיוק.
להמשך קריאה: