עבור רובנו, מקום העבודה הוא מוקד הסכנה המשמעותי ביותר בשגרת חיינו. מיותר לציין את כל מגוון הסכנות הטמונות במפעלים ובתי חרושת, אשר פעמים רבות נוכחים בהם חומרים רעילים ומיכון כבד אשר עלולים לגרום לסכנות שונות, סביבת עבודה שכזו היא כר פורה לשפע של תאונות.
אבל לא מוכרחים לעבוד בתעשיית המצתים או בבניית גורדי שחקים על מנת להיחשף לאיומים סביבתיים. גם במגזרים תעסוקתיים אחרים ניצב העובד מול נזקים אפשריים, אשר לפעמים הנם פחות מיידיים וצפויים, כגון נפילות, התחשמלות, שריפות, רעש או ליקויי תאורה. במקרים אחרים מדובר בסיכונים סמויים מן העין למשל זיהומים ויראליים, נזקים ביולוגיים שונים, קרינה, או גורמים אנושיים – לחץ נפשי שמקורו בהצקות, איומים, הטרדות מיניות ואחרות.
מעבר לצורך האנושי הפשוט בשמירת שלומם של העובדים בארגון, על פי חוק, מקום העבודה אחראי משפטית ומוסרית לנזקים אשר עלולים להיגרם למועסקים כתוצאה משהייתם ופעילותם בו. אולם לא די בכך; לעתים חבות זו אינה בהכרח הדומיננטית. יכול להתקיים מצב בו העדיפות הכלכלית למקום העבודה תהיה דווקא לא לשמור על בטיחות בעבודה למרות אחריותו בחוק.
לדוגמה, כאשר ציוד הגנה חיוני יהיה יקר יותר מאשר תשלום הפיצוי לעובד שיפגע בגלל העדר מיגון מתאים. במקרה אחר, עלול להיווצר לאורך זמן נזק מצטבר, אשר העובד יתקשה להוכיח משפטית את ודאות מקור הנזק שנגרם לו כנובע ממקום העבודה. לשם כך נדרשות שלל תקנות, מנגנוני בקרה ממלכתיים מורכבים, ומערכות אכיפה אזרחיות ופליליות.
תפקידם שלמנגנוני הבטיחות והגיהות בעבודה
הוא לגשר על אותו פער, ולחייב ארגונים להחיל אחריות מירבית על שלומם של העובדים בהם. משימתם היא למנוע, או לפחות למזער כל סכנה למועסקים באמצעות מחקר, ידע והגברת מודעות. מתפקידם להפעיל תקנות וחוקים, בדיקות, יעוץ תכנון והתקנה של אמצעי בטיחות והגנה על אנשי הארגון.
על מערך הבטיחות לזהות, לאתר, לתעד ואף לחזות סכנות סביבתיות בתהליכים ומתקנים במקום העבודה, משימתו היא להעריך את מידת הסכנה הנגזרת מהם, ולנתח את המשמעות הציבורית והכספית הנגזרת מהנסיבות. כהשלכה מכך, עליו לגבש הנחיות ואמצעים לנטרול או הפחתה מירבית של אותן סכנות אפשריות, לוודא כי ננקטו הפעולות מפחיתות-הסיכונים, או למצוא וליישם דרכים וכלים לשמור על העובדים מפני הסכנה החזויה. כמו כן, מכיוון שהמפתח להפחתת סיכונים טמון בראש ובראשונה במודעות ומשמעת העובדים, חלק מרכזי במשימה הוא חיזוק התודעה לסכנות באמצעות הסברה.
ארגון מרכזי נוסף הוא המוסד לבטיחות ולגיהות, תאגיד ציבורי העוסק גם הוא בתחום המחקר והפיקוח על העבודה, ובין משימותיו ניתן למנות פעולות הסברה והדרכה, סיוע לנאמני וועדות בטיחות, משרד התמ"ת ושירותי הפיקוח בתחום.
גם לקופות החולים תפקיד בהיבט הממלכתי, באמצעות תפעול מערך הרפואה התעסוקתית. בין משימותיו הכרה והערכת ההיבט הרפואי של גורמי סיכון תעסוקתיים, המלצות מקצועיות למניעת חשיפה של עובדים לגורמי הסיכון, מעקב רפואי תקופתי אחר החשופים לגורמי סכנה בתוקף משרתם, אבחון מחלות מקצועיות, וכלה בשיקום בעבודה כאשר מדובר במחלה מגבילה.
למרות כל המאמצים והתקנות הננקטים בתחום בטיחות בעבודה, בלתי אפשרי למנוע לחלוטין את כל האיומים והסכנות. כאשר למרות כל הנסיונות למניעה, עדיין נגרמות מחלות או תאונות, נדרש סיועו שלענף נפגעי עבודה בביטוח הלאומי,
אשר תפקידו לממן ולפצות על פגיעות כלכליות וגופניות.
על מנת לא להגיע חלילה לבקשת סיוע ממקור זה, מוטב לכולנו להשתדל ולהפנים את כל הוראות הבטיחות במקומות עבודותינו. למרבה הצער רבים מאיתנו נוטים לזלזל בתקנות כדי לקצר תהליכים ולהקל על עצמנו את החיים. ישנם גם אלו שרואים בממוני הבטיחות טרחנים טרדנים ומשועממים. כמובן שטעות קשה בידם. אם נקשיב להנחיותיהם נחזור הביתה בסוף היום מרוצים, רגועים ובעיקר בחתיכה אחת.
להמשך קריאה: