בניגוד להרגשה שאנחנו כל הזמן מוכרים סיפורים אחד לשני, האמת היא קשה ומרה: אנחנו לא עושים את זה מספיק. גם ילדים וגם מבוגרים אינם קוראים מספיק, דבר המביא לאוצר מילים מוגבל וכושר ביטוי מוגבל.
מחקרים מראים, וגם הסתכלות פשוטה מראה, שהילדים של היום קוראים הרבה פחות מהילדים של פעם. מרוב הסחות דעת בצורת מחשב, טלוויזיה, איי פד ודומיהם ילדים נחשפים פחות למילה הכתובה ומסתכלים על קריאה כמטלה יותר מאשר כמעשה מהנה.
ההשלכות לכך הן כמובן רבות, החל מירידה משמעותית באוצר המילים (ללעוג? מתלוצץ? מי מדבר ככה?), המשך באי היכרות עם נכסי תרבות משמעותיים וכלה בחוסר יכולת לשבת על הטוסיק ופשוט להתרכז במשהו שלא מפעיל את עצמו. אבל במקום לשבת ולחשוב מה היה אילו, להלן כמה רעיונות להחזיר את הספרים לחיים בכלל ואל החיים שלנו בפרט, כהורים, כילדים וכמבוגרים:
ספר אחד ביום
החליטו שאתם קוראים ספר אחד ביום או פרק אחד ביום בשעה קבועה. זה יכול להיות לפני השינה, ברכבת בדרך לעבודה, בבוקר עם הקפה, בהפסקת הצהריים או בכל נקודת זמן אחרת. ספר אחד ביום (הידוע גם בכינויOne Book a Day
לאלו שמחפשים לשפר את האנגלית) אינה התחייבות גדולה מידי והוא בהחלט יעשה את העבודה על בסיס 'עם האוכל בא התיאבון'.
תיאטרון בובות
אם אתם הורים ומבקשים להפוך את הספרים לעולם חי יותר עבור הילדים (מה שבדרך כלל מיותר לחלוטין כי הראש שלהם עובד שעות נוספות), אתם יכולים לבחור ספרולהמחיז אותו יחד איתם
. אפשר לעשות זאת על ידי קריאה משותפת בסגנון 'אתה האבא ואני החתול' ואפשר בעזרת הבובות הרבות שיש לנו בבית ואין לנו מה לעשות איתם.
מנוי של ממש
זוכרים את התחושה שהייתה לנו כשרצנו לדואר מידי יום רק כדי לראות אם העיתון שעליו היינו מנויים כבר הגיע? למרות שהכול היום מקוון ואפשר למצוא מה שרוצים באינטרנט, עדיין קיימים עיתוני דפוס המגיעים פעם בשבוע או פעם בחודש אל תיבת הדואר. עשו מנוי לעיתון בתחום שמעניין אתכם או את הילדים שלכם וכשהוא מגיע קראו אותו מכריכה לכריכה. כך תלמדו את עצמכם ואותם שיעור בסבלנות, שיעור בציפיה, שיעור בלימוד והרבה מאוד שיעורים בקריאה.
יום ספרייה
קחו את עצמכם וצאו יום אחד בשבוע, או יום שני הראשון בכל חודש, לספרייה העירונית. החליטו שאתם יושבים שם חצי שעה, שעה או יותר (כמה שמתאים לכם). התנתקו מכבלי העולם הזה וקיראו. תרגול זה טוב לא רק לקריאה, אלא גם למיקוד, להתמודדות עם שקט, להתמדה ולהרבה מאוד יכולות שהלכו לאיבוד בשנות האלפיים האלו.
להמשך קריאה: