השימוש במחשב נראה טריביאלי לרוב האנשים, אך קיימים גם כאלה שקשה להם להסתגל לטכנולוגיה הממוחשבת. במיוחד עבור המתקשים נבנו קורסים שנועדו להתגבר על הפחדים והחששות, ולאפשר להם להתנהל במאה ה- 21.
בתחילת המילניום, נכנס האינטרנט לשימוש המוני בכל בית, והפסיק להיות נחלתם של יודעי ח"ן. מנקודה זו ואילך התחלק הציבור לשני מחנות; אלו שאימצו בחיבה את הכלי החדש, והחלו מיד לזהות את התועלת הרבה הטמונה בו, ומולם המיעוט שהסיק ש"אם הסתדרתי בלי מחשב עד היום, נסתדר גם מחר". מיותר לציין שההנחה הזו התבררה כשגויה באופן מוחלט ומר.
בשנים שחלפו מאז, השימוש באינטרנט לא רק שהפך אלטרנטיבה לפעולות שקודם לכן עשינו פיזית כמו לגשת לבנק, לקנות כרטיסים, לנהל תכתובות שונות ולבצע קניות, אלא שאותם תהליכים הפכו בלעדיים לאינטרנט, כך שכיום החלופה הישנה פשוט נעלמה מהשטח, ואינה זמינה עוד. הנגישות לכמות אינסופית של מידע ותוכן הופכים כל אחד מאיתנו ליעיל ומתוחכם יותר, ושום ידע כללי וזיכרון מוצלח לא יכולים לחפות על העדרה.
אותם אלו שנמנעו בזמנו מהמעבר לעולם הדיגיטלי והמקוון, ניצב כיום מכשול לא פשוט; אם בתחילתו עוד יכלו להסתדר עם קצת עזרה ובקשת טובות מחברים, הם מוצאים עצמם כיום מתמודדים עם קשיים שהולכים ומתעצמים, אשר מגבילים אותם באורח יומיומי במגוון רחב של צרכים ופעולות; הם אינם חשופים לממדים רבים באורח ותרבות החיים שלנו היום, וכמות המעצורים שמכתיב אותו מחסור בכישורים רק הולך ומתעצם.
המחסום הטכנולוגי בולט באופן המובהק ביותר בתחום התעסוקה; אם פעם נדרשה עבודת מחשב רקממקצועות טכנולוגיים
, עם הזמן הלכו והתמחשבו רובם המוחלט של המקצועות. גם משרות פשוטות של צווארון כחול דורשות כיום (לכל הפחות) הבנה פונקציונלית בפעולות ממוחשבות, ושלל כלי עבודה דיגיטליים. למעשה, היחידים בשוק העבודה שיכולים כיום להימנע מ"עימות" עם מחשב הם ברי המזל שמעסיקים שוליות ועוזרים, שעליהם יכולים "להפיל" את אותן מטלות מהן מבקשים להימנע.
אדם נטול מיומנויות מחשב בסיסיות הוא כיום כמעט בלתי ניתן להעסקה. גם אם יהיה איש מקצוע בעל נסיון וידע מקצועי נרחב, הוא סובל מ"נכות מקצועית" אנושה, שגורעת מהותית מהתועלת שיוכל להביא למעסיק פוטנציאלי. נדירים המקצועות בהם לא יידרש מועמד להציג את כישוריו הדיגיטליים בבחינתו למשרה.
אז מה עושים?
הפתרון למכלול הבעיות הרחב הזה מתחלק לשניים. השלב הראשון הוא מעבר המכשול המנטלי, החובה להבין שהמחשב הוא לא האוייב שלך, שבניגוד לחששות, אין הרבה שאתה יכול בקלות להרוס בו, והדרך היחידה בה תוכלו אי פעם להתיידד עוברת דרך ניסוי וטעייה. לעולם אל תשכח שהמגבלה המהותית ביותר בדרכך היא אתה והחשש שלך.
החלק השני בתהליך ההתיידדות וההשלמה עם המחשב עובר דרךקורס יישומי מחשב בסיסיים
. מכללות ובתי ספר רבים ברחבי הארץ מקיימים מסלולי לימוד עבור אלו אשר נדרשים כיום לסגור באיחור את הפער הדיגיטלי שפתחו, ומאפשרים להם לרכוש בקלות רבה (ואפילו באופן מהנה!) את הידע שנמנעו זמן כה רב מרכישתו. בעת כתיבת שורות אלו, מוצגים אצלנו באתר קורסים כאלו ב-17 מוקדים שונים בארץ. למובטלים מוענק קורס כזה בחינם על ידימשרד התעסוקה
, משום ידיעתם כי כישורים אלו הכרחיים כמעט בכל משרה במשק.
בקורס להכרת מיומנויות מחשב ואינטרנט נרכשים הכלים הבסיסיים שדרושים למעשה לכל משתמש בכל רמה: כלים משרדיים של חבילת "אופיס
" - תכתובת מיילים, יצירת מסמכי טקסט, מצגות מולטימדיה ועוד. לצידם נלמד שימוש כללי באינטרנט, פעולת דפדפן הגלישה, כיצד לחפש ולמצוא מידע במנועי חיפוש, אתרים ופורטלים מרכזיים לחדשות, רישות חברתי ומדיה. כמו כן, נרכשות מיומנויות כלליות חיוניות כמו הפעלה נכונה של כלי העבודה במערכת, ניהול תיקיות, שמירת ומחיקת מסמכים ועוד כלים פשוטים מאוד אך חשובים עוד יותר.
עם זאת, הנכס החשוב והקריטי ביותר שמקנים אותם לימודים הוא הגישה החיובית כלפי המחשב והפעלתו. השקטת החרדות המלוות חלק מהנדרשים לשימוש בו, ההבנה שזהו אינו מכשיר מסובך, מסוכן ומעיק, אלא כלי מעולה להעשרת חייו של כל אחד, והגברת יכולותיו ותועלתו בכל מובן שהוא.
להמשך קריאה: