שוק ההון מרתק כמעט כל אחד אך התמצאות בו היא עניין למתי מעט אשר למדו את הנושא והתמחו בו. אנו מגישים לכם מבוא קצר לנושא הרחב הזה אך ממליצים בחום שלא תכנסו לתחום לפני שתלמדו אותו לעומק ובאופן מסודר. שוק ההון יכול אמנם להניב רווחים גבוהים, אך גם הפסדים משמעותיים.
שוק ההון הוא שם הכולל בתוכו מגוון רחב של כלים פיננסיים אשר התפתחו במאות השנים האחרונות. רוב הכלים הללו נועד בתחילה לענות על צרכים מסחריים או עסקיים אך עם הזמן הפכו הכלים הללו לבעלי ערך משל עצמם ועתה הם נמכרים ונקנים בשל ערך זה, ואילו השימוש המקורי שלהם הפך למשני.
העתיק מבין הכלים הפיננסיים הוא הסחר במט"ח שהתפתח מייד עם תחילת הנפקת שטרות כסף באירופה בעת החדשה. עד אז לא היתה משמעות לעובדה שמטבע זהב הוטבע על ידי מלך צרפת או הסולטן הטורקי, זהב הוא זהב וערכו זהה, בלי קשר לזהות השליט שפניו מתנוססות עליו. מרגע שהודפסו שטרות כסף, הפכו המטבעות לבעלי ערכים שונים. סוחרי המט"ח הראשונים פשוט החליפו מטבע במטבע אחר בתמורה לעמלה, כיום כמובן חלק ניכר מהמסחר במט"ח נעשה לצורך רווח בשל שינויים בשער המטבע.
אגרות חוב הן למעשה גלגול של "קבלות הצורפים". הבנקאים הראשונים באירופה היו הצורפים, והם העניקו קבלה לכל אדם שהפקיד בידיהם זהב. קבלה זו היוותה מעין אישור לכך שלצורף יש "חוב" מסוים כלפי מחזיק הקבלה. מאוחר יותר העתיקו את הקונספט בעלי חברות שרצו לגייס כספים להשקעה, אלא שעתה לא היה מדובר בשירות שמירה על זהב ולכן הם נאלצו לשלם באמצעות ריבית, כאשר קיימות שתי שיטות לתשלום הריבית: שיטת הדיסקאונט אשר בה לאגרת החוב יש ערך נקוב בסוף התקופה ולכן היא נמכרת במחיר נמוך יותר מהערך הנקוב, מחיר המשקף את גובה הריבית. השיטה השניה היא מכירת האג"ח במחיר נקוב תוך הבטחה לריבית בגובה מסוים. לכאורה ערכה של אג"ח לא אמור להשתנות לאורך כל תקופת חייה אך שינויים בדירוג האשראי של החברה המנפיקה יוצרים למעשה שינוי בגובה הריבית, כך גם צפי לשינוי בדירוג האשראי, ולכן סחר באג"ח יכול להיות ריווחי.
בעלי חברות שלא יכלו או לא רצו להנפיק אג"ח בחרו בדרך אחרת. הם מכרו חלק מהחברה שלהם לציבור באמצעות מניות, וכך גייסו כספים. המניות הפכו מהר מאוד לסחירות בפני עצמן ומכשיר למניפולציות ולהשתלטויות עוינות על חברות. המסחר במניות הפך מהר מאוד לשוק בפני עצמו, והוא מהווה את עיקר נפח העסקאות בבורסה לניירות ערך.
אופציות הן המכשיר המסוכן ביותר, אך לפי העיקרון של סיכוי שווה סיכון, הוא גם בעל פוטנציאל הרווח הגבוה ביותר. אופציה, כשמה כן היא: אפשרות. למעשה מדובר במתן זכות לרכישה עתידית של נכס בסיס במחיר מסוים (אופציית
Call
) או במתן זכות למכירה עתידית של נכס בסיס במחיר מסוים (אופציית
Put
). כאשר אופציה "לא נכנסת לכסף" שווויה אפס ולכן המשקיע איבד את כל השקעתו. לעומת זאת, כאשר היא "נכנסת לכסף" הרווח שלו עשוי להיות אסטרונומי. קיימות אופציות כמעט על כל נכס בסיס שהוא, כאשר האופציות על מניות ועל מט"ח הן המוכרות ביותר, אך קיימות גם אופציות על קפה, קקאו, זהב, נפט ולמעשה על כל מוצר הנסחר בשווקי המסחר השונים.
אם ברצונכם להתמחות בשוק ההון רצוי ללמוד את הנושא באופן מסודר, אתם מוזמנים לבחור מבין מגוון הקורסים המוצעים באתר והכנס אל העולם המרתק של שוק ההון.