הקמת עסק נוגעת במכלול גדול של תחומי ידע והיבטים מעשיים חיוניים. בגלל המורכבות וריבוי הנושאים יש קושי אובייקטיבי לכל יזם להקיף את כל הנושאים וכתוצאה מכך הוא עלול לעשות שגיאות שתהיה להן השלכה על פעילותו העסקית.
יזם עסקי בד"כ מגיע מתחום מקצועי מסוים, לעיתים יכול להיות גם תחביב ולעיתים אף פונה לתחום שאין לו בו ידע, השכלה או נסיון.
ביזמות ובניהול עסקי יש צורך בידע מקצועי מתחומים רבים. להמחשה בארה"ב נעשה מחקר שבדק ומצא כי בעל עסק נוגע ומטפל בנושאים של כ – 17 מקצועות ניהול שונים
(כספים, שיווק, שרות, לוגיסטיקה, כ"א, ניהול מלאי, מכירות ועוד.)
באופו טבעי למרות הכישרון והיוזמה כאשר מטפלים ומחליטים בנושאים שאינן בתחום המקצועי והמוכר ישנן טעויות. טכנאי מזגנים או איש תוכנה כשהוא פותח עסק הוא בעל מקצוע מעולה בתחומו אך, למרבה הצער הוא חסר כל הכשרה או ניסיון ניהולי בכל תחומי הניהול העסקי.
לאור זאת, חיוני להקים את העסק בתהליך הכולל יעוץ מקצועי ובדיקות שיחזקו או יפריכו את הרעיון העסקי וכדאיותו.
השאלה הראשונה הנבחנת בהקמת עסק היא: מה התחום שאני הולך לפעול בו, ואיזה עסק להקים.
כלל ראשון
:בחירת התחום והעסק
– רצוי לפנות לתחום שבו יש לך הכי הרבה ידע וניסיון. תחומים בלתי מוכרים נראים לחסר ידע וניסיון אטרקטיביים ועם פוטנציאל גדול. אם נגשת לפתיחת עסק בתחום שאין לך בו ידע ונסיון, יש להקצות זמן ללמידה והכרות של התחום. פתיחה פזיזה ללא ידע ונסיון מוקדם תגרום לשכר לימוד גבוה בלתי נשכח (למידה אחרי הרבה טעויות והוצאות מיותרות גדולות).
כלל שני
:בדיקת השוק
– בדיקת שוק ניתן לעשות בדרכים רבות ומגוונות. יש לבחון ולהגדיר את קהל היעד על כל מאפייניו, גיאוגרפי, גיל, אתני, השכלה וכו'. במקביל יש לבחון את הפעילות בשוק מי פועל, כמה, איפה ולמה (מתחרים). בסיכום הבדיקות יש לגבש אסטרטגית שיווקית שתכוון ותנחה את פעילות העסק.
חשוב לזכור, כי במוקד נמצא הלקוח אשר יהיה מוכן לשלם עבורפיתרון בעיה, מענה על צורך, ויצירת תועלת.
כלל שלישי
:גיבוש תוכנית השקעות מתאימה
– נושא ההשקעות בעסק והמקורות להשקעות הוא סוגיה חשובה שרבים מהעסקים החדשים ואף הוותיקים מועדים בה.
השגיאה הנפוצה, מצמצמים באופן מלאכותי את ההשקעות המתוכננות ונוטים להאמין כי יסתדרו עם פחות. התוצאה הקשה לגישה זאת, ההוצאות חורגות מאד מהתכנון והעסק נקלע לחובות וקשיים כבר בתחילת הפעילות.
מומלץ "להגזים" בהוצאות המתוכננות, עדיף שנופתע לטובה ולא לרעה. יחד עם תכנון ובדיקה של ההשקעות יש לוודא שקיימים המקורות לביצוע ההשקעה: הון עצמי, הלוואה מתאימה או מקורות אחרים. חשוב להקפיד לפרוש את ההלוואות הנחוצות להשקעות על ארבע , חמש שנים ולא לשנה, שנתיים בהם, התשלומים החודשים היו גבוהים ויהיו נטל קשה על העסק.
כלל רביעי
:בדיקת כדאיות פיננסית
-
גם אם נראה שיש שוק וקיים צורך בשרות או במוצר שלך ויש מקורות מתאימים להשקעה לא בטוח שקיימת כדאיות פיננסית בפעילות הזאת.
בדיקת כדאיות פיננסית נעשת ע"י מומחים אשר בוחנים ומשקללים את הגורמים הבאים:
א.
היקף השקעות
ב.
היקף הוצאות קבועות
ג.
המחיר והרווח הגולמי (מהמוצר או השרות)
ד.
כמות המכירות הצפויה
בסקירה זו נבחנו היבטים מקצועיים, בקצרה כמובן שיש סוגיות אחרות ונוספות. בכל אופן, מומלץ מאד להתייעץ עם גורם מוסמך ולבחון את כל ההיבטים לפני הקמת העסק.
להמשך קריאה: