קורס ריתוך יכול להביא אנשים עם ידיים טובות וחוש טכני לעבוד במקצוע מבוקש בתוך זמן קצר יחסית. זהו מקצוע הדורש מיומנות גבוהה, דיוק והבנה רבה של תכונות החומר, אך אחרי שאמרנו כל זאת, חשוב להדגיש שרתכים מפתחים מעין "חוש" עם הזמן.
מסגרת לימודי ריתוך
כוללת חומר עיוני לצד התנסות בפועל, ויש דגש רב על הידע המעשי. רוב הקורסים המוצעים בשוק נותנים למסיימים בהצלחה תעודת רתך מוסמך. התעודה יכולה להיות מטעם המכללה בה נלמד המקצוע או בשיתוף עם איגודים ומכללות כמו: מכון התקנים הישראלי, התעשייה הצבאית, משרד הביטחון, חברת החשמל, בתי הזיקוק ועוד. יש אפשרות לגשת למבחן חיצוני עבור תעודת רתך מוסמך מטעם איגוד הרתכים הלאומי ובמקומות מסוימים מאפשרים לרתכים לגשת למבחנים חיצוניים ישראליים ובינ"ל – כל ההסמכות הללו תלויות במעבר מבחן עיוני ומעשי חיצוני ואינן ניתנות באופן אוטומטי לאנשים שקיבלו תעודת הסמכה מטעם מכללה או מוסד לימוד אחר.
תנאי קבלה
על המועמדים לסיים 12 שנות לימוד, יש חשיבות גדולה לניסיון תעסוקתי ובמקרים רבים, תכנית הלימודים המעשית נקבעת לפי צרכי המעבידים. לעיתים, מבחני ההסמכה המעשיים נעשים במקום עבודת המתמחים.
תת-התמחויות קיימים שני סוגים עיקריים של קורסים, הראשון הוא קורס רתכות כללי שנועד להכין אנשים חדשים למקצוע וכולל כמה סוגי תתי-התמחויות, אורכו הוא כ- 150 – 200 שעות לימוד. השני הוא קורס המתמקד בתת-התמחות ספציפית ואורכו הוא כ- 55 שעות לימוד. בין הקורסים הללו תוכלו למצוא:
-
ריתוך בקשת חשמלית
-
ריתוך אלקטרודות
CO 2
-
ריתוך צנרת
-
ריתוך גז ארגון
TIG
-
ריתוך אלומיניום
-
ריתוך נירוסטה
-
קורס ריתוך ייעודי (עבודות בניין, פחחות, אופנועים ועוד)
הקורסים כוללים גם לימודים עיוניים בנושאים: תורת החומרים, שרטוט טכני, תורת הריתוך. לצד קורסים המכינים לעולם העבודה, ישנם גם מסלולים המיועדים למטרות הפנאי לשימוש אמנותי – התכה ויצירה בפלדה וקורסים ליצירת אמנות וחפצים שימושיים ע"י ריתוך.
ניתן למצוא קורסים בריתוך במכללות ומוסדות לימודים רבים ברחבי הארץ, אם כי הקורסים למטרות פנאי ואמנות הם נדירים יותר ומוצעים רק במקומות ספורים.
הלימודים אינם מתקיימים במתכונת מלאה, כך שניתן לשלב בקלות בין קורס ריתוך לעבודה במשרה מלאה. ניתן לבחור במסלולי בוקר הנלמדים פעם בשבוע בימי שישי לאורך שלושה חודשים – חצי שנה (תלוי בהיקף הקורס), או קורסים במתכונת לימודי ערב הנערכים פעם-פעמיים בשבוע לאורך מספר חודשים. רק במקרים נדירים יש היצע של קורסים הנלמדים מדי יום במתכונת מלאה, לרוב מדובר במסלולי הכשרה מטעם גופים מסוימים – התעשייה האווירית, התעשייה הצבאית וכדו'.
לעיתים קרובות, המועמדים נשלחים מטעם מקום העבודה שלהם שמממן עבורם את הלימודים. מעבר לכך, ניתן לשלם על הלימודים באמצעות הפיקדון הניתן לחיילים משוחררים.
להמשך קריאה: