בשנים האחרונות גוברת המודעות לתופעת השימוש בסמים ואלכוהול בחברה הערבית בישראל, החל ממצבים של שימוש לרעה ועד למצב של תלות והתמכרות. אלו מציבים אתגר טיפולי הכולל התמודדות עם מצבים של גמילה פיזית, ויחד עמם יצירת מערכת תמיכתית-שיקומית. האתגר הגדול יותר נובע מייחודה של חברה זו, הדורשת התאמת שיטות הטיפול בתחום, תוך התחשבות במאפיינים תרבותיים וחברתיים ורגישת תרבות במתן כלים להתמודדות עם התופעה. נדרש פיתוח של מסגרות טיפול ייחודיות למגזר, הגברת מודעות של גורמי טיפול קהילתיים, תוך שילוב עבודה משפחתית ומערכתית. התוכנית המוצעת מיועדת לאנשי מקצוע בתחום הרווחה והטיפול העובדים עם אוכלוסיית נוער ומבוגרים של משתמשים בחומרים פסיכואקטיבים.
מקום הלימודים
עכו
מתכונת הקורס
156 שעות שנתיות, ימי ג' 13:00-19:00. כולל לימודים פרונטליים, סדנת פרקטיקום שנתית וסדנאות ללימודי טכניקות התמודדות עם שימוש בסמים ואלכוהול. רכז התוכנית: דר' (עו"ס) ווליד חדאד
קהל היעד
אנשי מקצוע מתחומי טיפול שונים אשר מעוניינים להרחיב ולהעמיק את היכרותם וידיעותיהם בתחום השימוש בסמים. מתאימה לאנשי המקצוע הבאים: עובדים במערכת החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי בחברה הערבית, מתאמי ורכזי סמים, עו"סים, מתנדבים בתחום החינוך והרווחה, רכזי רשות שיקום האסיר, מדריכים חינוכיים ברשות חסות הנוער ובשירות לילד ונוער, קציני מבחן לנוער ומבוגרים.
הסמכה
התוכנית בשיתוף הרשות למלחמה בסמים.
נושאי הלימוד
- שילוב בין הידע מתחום הסמים וההתמכרויות לבין לימוד הצרכים הייחודיים של החברה הערבית
- הכוחות הפועלים בחברה ורתימתם לעבודה הטיפולית
- מבוא לתחום ההתמכרויות
- סוגי סמים,
- קורס 12 הצעדים,
- גישות להתמודדות עם סמים ואלכוהול בחברה הערבית,
- סדנת חשיבה יצירתית.